poljoprivredni razvoj

Poljoprivredni razvoj, poboljšanje poljoprivredne proizvodnje uvođenjem novih tehnoloških postupaka temeljenih na znanju.

Svrha je povećanje proizvodne i gospodarske uspješnosti te zaštita ekoloških i društvenih odnosa. Budući da se poljoprivrednom proizvodnjom u Istri bave mala gospodarstva koja pojedinačno nemaju potrebnu kadrovsku i materijalnu razvojnu osnovu, poljoprivredni razvoj ovisi o razvijenosti mreže istraživačkih institucija, prijenosu znanja i obrazovanja, te o različitim proizvodnim udrugama. Određuju ga načela održivoga razvoja Istarske županije, prirodni uvjeti (očuvan okoliš, plodno poljoprivredno tlo, sredozemna klima), ljudski potencijali te društveno-ekonomski potencijali (stručne znanstvene i obrazovne ustanove, agrarna, socioekonomska i demografska politika, razvijenost tržišne infrastrukture).

Ulogu u poticanju poljoprivrednog razvoja u Istri od 1960-ih trebali su preuzeti poljoprivredni kombinati, pa je nestao sustav poljoprivrednih stanica i poljoprivrednih zadruga, koji se počeo razvijati u kotaru Pula nakon ukidanja seljačkih radnih zadruga (1952.) i promjene poljoprivredne politike.

Poljoprivredni razvoj u Istri ovisi o njezinoj prilagodbi promjenama u gospodarskom okruženju, ali i o društvenom opredjeljenju za očuvanje oko 80% seljačke populacije, koja ne može opstati na tržištu bez državne pomoći.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply