Kulturno umjetničko društvo "Ivan Fonović Zlatela"

Kulturno umjetničko društvo "Ivan Fonović Zlatela" osnovano je 19.I.1997. u Kršanu.

Nosi ime poznatog izrađivača istarskih autohtonih narodnih glazbala Ivana Fonovića (Zlatele), a osnovano je povodom 50. godišnjice njegove smrti. U početku ga je činilo tek trinaestero članova, no već nakon dva mjeseca KUD je brojao 180 članova.

Prvi javni nastup KUD je imao početkom lipnja 1997. na Čakavskom saboru u Žminju, a zatim se organizirao u 3 sekcije: glazbena sekcija i kantadori, škola sviranja i pjevanja, plesna sekcija. Društvo ima i svoje harmonikaše koji sviraju diatonsku harmoniku trieštinu, te su uz istarski bajs s dvije strune stvoreni uvjeti da osim baluna, istarske polke i plesova balo di kantriga i ballo de cusin, koji se plešu uz izvorna istarska narodna glazbala poput miha, sopela, šurla i volarica - tancadori mogu plesati i šetepaši, polku spašo, špic polku i mazurku. Društvo je izradilo i osnovne dijelove narodnih nošnji koje su karakteristične za taj kraj Istre.

Članovi društva sudjelovali su na mnogim međunarodnim festivalima, među ostalima u Sloveniji, Češkoj, Njemačkoj te u Hrvatskoj na IGF Grand prixu u Puli, Leronu u Vodnjanu, susretu Seljačkih sloga u Osijeku, Vinkovačkim jesenima, Zlatnoj sopeli u Poreču, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu itd. Pjevali su i u hrvatskoj ambasadi u Beču, Casa della musica u Trstu, na Smotri muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić-Gradu i dr.

KUD je upriličio i jedno glazbeno-scensko djelo - Kršonski pir, koji je na ulicama starog grada Kršana prikazao običaje ženidbe na Kršanštini. Povodom 10. godišnjice osnivanja KUD-a izdan je trostruki nosač zvuka s knjigom Vrime je

Audio


Tradiconalna istarska narodna pjesma otpjevana na tanko i debelo, na debelo pjevaju Noel Šuran i Đordano Višković, a na tanko Zoran Karlić

Tradicionalna istarska pjesma, na debelo pjevaju Noel Šuran i Đordano Višković, a na tanko Zoran Karlić

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply