Kršan

Kršan, naselje u sr. Istri, 15 km sjeverno od Labina, na regionalnoj cesti Pazin–Labin (45°10′N; 14°09′E; 172m nadm. vis.); 227 st. (2001), središte općine. Naselje je nastalo uz srednjovj. kaštel izgrađen na razmjerno pristupačnu položaju.

Stanovništvo je do kraja XIX. st. bilo vezano uz poljodjelstvo, no s vremenom se sve više zapošljavalo u obližnjim rudnicima ili u pomorstvu. Kršanski se kaštel prvi put spominje 1274. kao Castrum Carsach. Bio je pod upravom akvilejskih patrijarha do 1274., kada je došao pod vlast Pazinske knežije. Od srednjovj. kaštela očuvana je kula četverokutna tlocrta, a stambeni i obrambeni sklop preuređen je u nove stambene zgrade. U unutarnjem dvorištu kaštela očuvan je četverouglasti okvir got. portala iz XV. st., te bunarsko grlo s uklesanom god. 1666. Unutar kaštela nalazila se i stara općinska zgrada. Dvobrodna župna crkva sv. Antuna Opata podignuta je u XVII. st.; najveći dio crkv. namještaja potječe iz XVIII. st. Na groblju se nalazi jednobrodna kapela sv. Jakova iz XV. st. Oko sred. XIX. st. u Kršanu je nađen jedan od prijepisa Istarskoga razvoda.

http://www.krsan.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

C. De Franceschi, I castelli della Val d’Arsa, AMSI, 1898, 14, 1899, 15; B. Fučić, Izvještaj o putu po Istri 1949. godine (Labinski kotar i Kras), Ljetopis JAZU, 1953, 57; H. Stemberger, Labinska povijesna kronika, povijesne skice Kožljaka, Čepića, Kršana, Šumbera, Labin 1983.

Slučajna natuknica

Kanfanar