Paladin, Giovanni

Paladin, Giovanni, učitelj i političar (župa Višnjan, 16.VII.1896. - Trst, 15.VI.1959.).

Prema knjizi župljana - Status Animarum - župe Višnjan otac mu je bio Matteo Paladini, a majka Virginia rođ. Radovan. Diplomirao je ekonomiju i bio je srednjoškolski nastavnik.

Već je u mladosti, u vrijeme Austro-Ugarske, bio politički aktivan kao talijanski patriot, iredentist. Nakon kapitulacije Italije 1943. priključio se u Trstu mazzinijevskoj Akcijskoj stranci (Partito d'Azione, PdA) u kojoj se zalagao za federalni status Julijske Venecije okviru Italije. Podržavao je militantne akcije formacija Giustizia e Libertà i sudjelovao u tršćanskom antinacističkom ustanku krajem travnja 1945.

Po završetku Drugog svjetskog rata, ljeta 1945., bio je u delegaciji Julijske Venecije na Mirovnoj konferenciju u Parizu. Također je kao predstavnik Akcijske stranke bio član nacionalne savjetodavne skupštine 1945.-46. U Trstu je čelnik Akcijske stranke do njenog gašenja 1947., potom prelazi u novoosnovanu Socijaldemokratsku stranku (Partito socialista democratico italiano, PSDI) čiji je bio gradski vijećnik. Napisao je polemički tekst La questione dalmatica vista da Niccolò Tommaseo e da Antonio Baiamonti (Rim 1951.), a 2004. tiskani su njegovi zapisi o ilegalnoj borbi u Trstu tijekom dramatičnih događaja u Komitetu nacionalnog oslobođenja Julijske Venecije u svibnju i početkom lipnja 1945. La lotta clandestina di Trieste nelle drammatiche vicende del C.L.N. della Venezia Giulia.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

ANPI - Donne e uomini della Resistenza, Giovanni Paladin, http://www.anpi.it/donne-e-uomini/848/giovanni-paladin; Parlamento italiano, deputati: Giovanni Paladin, http://storia.camera.it/deputato/giovanni-paladin-18960716; https://www.consiglio.regione.fvg.it/cms/export/sites/consiglio/pagine/4/pubblicazioni/Pubblicazioni-allegati/20140630_103618_903530.pdf.

Slučajna natuknica

Flego, Fran