Višnjan, panorama

Višnjan

Višnjȁn (tal. Visignano), naselje sjeveroistočno od Poreča (45°17′N; 13°43′’E; 244 m nadmorske visine); 664 stanovnika (2021.), sjedište istoimene općine.

Nalazi se na županijskoj cesti Poreč –Tičan/Tićan – Karojba, na brijegu s kojega se otvara pogled na zapadnu Poreštinu.

Stanovnik je Višnjȁnac, stanovnica Višnjȃnka, a pridjev višnjȃnski.

Stanovnici se bave poljodjelstvom (vinova loza) i uslužnim djelatnostima u seoskom turizmu, a rade i na obližnjem porečkom priobalju. Višnjan je ranije bio i važno sajmeno središte poljoprivrednih proizvoda, osobito stoke (sajam/samanj se tradicionalno održava posljednjeg četvrtka u mjesecu). Sredinom druge polovice XX. st izgrađen je mlin s velikim silosom, koji dominira vizurom novog dijela naselja, ali više nije u funkciji.

Višnjan se prvi spominje 1203., kad pripada porečkomu biskupu, a zatim dolazi u posjed grofova Goričkih i Pazinskih kao dio motovunskog feuda. S Motovunom je 1278. došao pod vlast Venecije. U XVII. st. doseljene su iz Dalmacije obitelji izbjeglica pred Osmanlijama.

Središte društvenog života bila je loža, izgrađena u XVII. st. na mjestu prijašnje kule. Na najvišoj točki starog dijela naselja župna je crkva sv. Kvirika i Julite, klasicističkog pročelja i s nizom zanimljivih oltarnih slika (jedna Zorzija Venture). Sagrađena je 1830-ih, na mjestu ranije crkve, s ulazom na jugu i glavnim oltarom na sjeveru. Uz crkvu je odvojeni zvonik visok oko 25 m. Na trgu oko nje su palača Sinčić, vrata s mletačkim lavom iz XVII. st. te gradska cisterna (šterna) i loža. Na ulazu u stari dio naselja crkva je sv. Antuna Pustinjaka iz XIV. st., sa zanimljivim freskama iz XVI. st i grafitima, od kojih su neki glagoljski. U starogradskoj jezgri nekoć je bilo više crkvica, ona sv. Roka je nakon rušenja (iza Prvog svjetskog rata) preseljena 1929. u dio naselja zvan Šaline (Saline).

U XIX. i XX. st. izgrađeno se područje proširilo uz cestu prema istoku i zapadu. Podno Višnjana priključak je na Istarski ipsilon.

Nedaleko od Višnjana ostatci su srednjovjekovne crkve i samostana sv. Mihovila pod zemljom koji se u izvorima spominje od IX. st.

U Višnjanu djeluje poznata Zvjezdarnica Višnjan.

Općina Višnjan-Visignano, prostire se u sjeveroistočnoj unutrašnjosti Poreštine, površina joj je 65 km2, a broji 2.096 stanovnika (2021.). Uz Višnjan obuhvaća naselja: Anžići (52 stanovnika, 2021.), Babudri (5), Bačva (16), Barat-Baratto (21), Barići (27), Baškoti (51), Benčani-Benzani (18), Bokići (17), Broskvari (16), Bucalovići-Gracchi (1), Bujarići (-), Butori (3), Cerion (44), Cvitani (20), Deklevi-Declevi (15), Diklići (50), Fabci (45), Farini (48), Gambetići (15), Kelci (-), Kočići (18), Kolumbera (28), Korlevići (18), Košutići (15), Kurjavići (21), Legovići-Legovi (12), Majkusi (11), Mališi (11), Maretići (-), Markovac-San Marco (155), Milanezi (18), Prašćari (10), Prhati (59), Prkovići (-), Radoši kod Višnjana (48), Radovani (32), Rafaeli (9), Rapavel (89), Ribarići (-), Sinožići (59), Smolici (39), Srebrnići (8), Strpačići-Strpazzi (31), Sveti Ivan od Šterne (16), Štuti-Stutti (20), Tičan/Tićan (15), Tripari (19), Vejaki (17), Vranići kod Višnjana (41), Vrhjani (13), Zoričići (26), Ženodraga (22), Žikovići (12) i Žužići (24).

Općinski grb je srcoliki štit plavoga polja, u kojem se na crvenom tlu u sredini uzdiže srebrna (bijela) okrugla kula polutotvorenih smeđih vrata sa zlatnim (žutim) šarkama, ravnog bedema (bez kruništa) s dvokatnim nadgrađem crvenog krova i četiri prozora. Lijevo (heraldički desno) od kule je srebrni (bijeli) toranj s dva prozora i crvenim krovom na kojem je crvena zastava (s lastinim repom), a desno (heraldički lijevo) je zeleno stablo sa smeđim deblom. Zastava je uspravna, crvene bordo boje, s općinskim grbom u sredini obrubljenim zlatnom (žutom) bojom.

Kao općinski praznik slavi se Mandalenjina, blagdan sv. Magdalene, u nedjelju 22. srpnja ili prve nedjelje poslije 22 srpnja. K tome, u Markovcu se slavi blagdan mjesnog zaštitnika sv. Marka – 25. travnja, u župi sv. Ivan – 24. lipnja (Ivanja), u župi sv. Jakova u Bačvi Majka Božja od Karmela – 16. srpnja te u Cerionu i Prhatima blagdan njihova zaštitnika sv. Valentina – 14. veljače.

http://www.visnjan.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

"Odluka o grbu, zastavi i lenti Općine Višnjan", Službeni glasnik Općine Višnjan, 1/2007; "Statut Općine Višnjan", isto, 1/2013, .8. 4. 2013.

Slučajna natuknica

Karojba