Ribarić, Martin

Ribarić, Martin, učitelj (Vodice, 3.VIII.1896. - Zagreb, 29.IX.1951.).

Učiteljsku školu završio je 1917. u Kastvu. U I. svjetskom ratu mobiliziran je u austrougarsku vojsku te ranjen na ratištu kraj Tagliamenta. Nakon rata radio je u hrvatskoj školi u Trsteniku, na Krasu. Fašističke su mu vlasti promijenile prezime u Rivari.

U Trsteniku je Ribarić osnovao i vodio ženski pjevački zbor, a 1924. uspješno organizirao veliki politički zbor na kojem je govorio dr. Uliks Stanger, zastupnik toga dijela Istre. Nakon toga fašističke su vlasti pojačale progone hrvatskih učitelja, a 1926. u školi u Trsteniku uveden je talijanski nastavni jezik. Ribarić je uhićen i odveden u buzetski zatvor, odakle je pobjegao te iselio u Jugoslaviju. Prvo je vrijeme radio u Kruševici Pastrovskoj u Crnoj Gori, zatim na vježbaonici učiteljske škole i na školi učenika u privredi u Čakovcu.

Za vrijeme mađarske okupacije Međimurja u II. svjetskom ratu ostao je bez posla. Nakon rata radio je u nekoliko škola, 1947. imenovan je tajnikom Učiteljske škole u Čakovcu, a od 1949. radio je, prema vlastitoj želji, na vježbaonici učiteljske škole u Puli.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Miloš Ribarić, "Životopis učitelja Martina Ribarića", Buzetski zbornik, 1993., 18.

Slučajna natuknica

Ribarić, Martin