Razglednica s portretima i imenima 21 zastupnika Istarskog sabora koji su 10. i 16. IV. 1861. glasali

Dieta del Nessuno

Dieta del Nessuno (Sabor nikoga), povijesnopolitički pridjevak prvog saziva Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre, poznatog kao Istarski sabor.

Prvi saziv Istarskog sabora konstituiran je u Poreču 6.IV.1861., kada je za prvog predsjednika imenovan porečki markiz Gian Paolo Polesini. Prva zadaća tog saziva bio je izbor dva predstavnika za Carevinsko vijeće u Beču, što je stavljeno na dnevni red sljedeće sjednice sazvane za 10.IV.1861. Međutim, zastupnici nisu izabrani jer je 20 od 29 prisutnih na svoje glasačke listiće napisalo riječ "nessuno" (nitko). Takvim glasanjem "nessunisti" su željeli jasno dati do znanja da se predstavnici Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre neće pridružiti radu Zastupničkog doma Carevinskog vijeća, što je protumačeno kao otvoreno nepriznavanje austrijske vlasti. Time je talijanska većina u Saboru (od 30 izabranih i imenovanih zastupnika njih 25 bili su Talijani) Beču javno uputila svoj prosvjed i nepriznavanje.

U namjeri da se zastupnici za Carevinsko vijeće ipak izaberu, intervenirao je tršćanski namjesnik Friedrich Moritz von Burger, koji je osobno stigao u Poreč kako bi se postigao njihov izbor. No, ni novi pokušaj izbora, koji se dogodio na sjednici 16.IV., nije donio rezultata - ishod je bio isti.

Shvaćen kao izraz nepovjerenja i neposlušnosti prema vladaru, takav je potez uzrokovao raspuštanje Sabora nakon samo šest održanih sjednica, patentom od 14.VII.1861., te su ubrzo raspisani novi izbori.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Elena Poropat, "Povijest Istarskog sabora kao političkog tijela", u: Istarski sabor - La Dieta istriana, Poreč, 2011.