Adria, novine

Adria, list udružene privrede Poreštine, koji je pod tim imenom u Poreču izlazio od 25.V.1982. do 15.IX.1983., nakon čega je nastavio izlaziti kao Porečki glasnik.

Nastao je kao zajedničko glasilo društvenog ugostiteljsko-turističkog gospodarstva i drugih djelatnosti (poljoprivrede, ribarstva, trgovine) Poreštine, odnosno tadašnje složene organizacije udruženog rada (SOUR) Plava laguna te radnih organizacija (RO) Riviera, Anita i Turistički biro. Ta su poduzeća nakon udruživanja u Poslovnu zajednicu (PZ) Adria objedinila i svoju informativnu funkciju. Prestali su izlaziti njihovi zasebni glasnici (Glasnik Plave lagune, Naš glas i Anita) te je formirana zajednička redakcija s profesionalnim novinarima i urednicima sa sjedištem u Poslovnoj zajednici. Po njoj je i novi list nazvan Adria te je za glavu lista uzet i njezin logo, kojeg je autior porečki dizajner Ljubo (Ljubiša) Jovanović..

Prvi broj izašao je 25.V.1982. na 20 stranica velikog formata (42 x 27 cm). Kao izdavač potpisana je IRO Istarska naklada iz Pule, a njezin direktor Krešimir Čuturilo kao glavni urednik, dok je v. d. glavnog i odgovornog urednika bio Ilija Cvijanović. Broj su priredili Robert Buršić, I. Cvijanović, Kolja Glavina i Goran Prodan, a tehnički urednik bio je Zvonimir Mihovilović. List je tiskan u rotaciji zagrebačkog Vjesnika.

Od drugog broja izdavač je PZ Adria, a Istarska naklada realizator. Glavni i odgovorni urednik (do polovice veljače 1983. kao vršitelj dužnosti) bio je I. Cvijanović. U broju 2 uz spomenute novinare u impresumu su navedeni i fotografi Vladimir Bugarin, Franica Dabović, Milosav Grujičić - Đilera i Renco Kosinožić. Od broja 4 list ima urednički odbor, sastavljen od urednika, novinara i predstavnika poduzeća-osnivača PZ Adria: I. Cvijanović, Ester Diklić, K. Glavina, Franko Matukina, Štef Milašinčić, Ernesto Milohanović, Rudi Poropat, G. Prodan, Pavao Ružić, Ante Tripar, Lino Užila (predsjednik) i Stevo Žufić, kojima je od sljedećeg broja pridružen Jovan Erić. Realizaciju u ime Istarske naklade potpisuje urednik R. Buršić te tehnički urednik Z. Mihovilović.

Do kraja 1982. je izašlo još osam brojeva, koji su imali između 16 i 24 stranice, a tijekom 1983. 17 brojeva s po 16 stranica.

Prvih mjeseci izlaženja list prvenstveno piše o zbivanjima u tvrtkama objedinjenim u PZ Adria, njihovom poslovanju, radnim kolektivima, zaposlenicima i njihovom radu i slobodnim aktivnostima i dr. Potkraj 1982. u urednički odbor lista ulazi novinarka Duška Jekić, koja je do tada uređivala općinski list za društvena pitanja 30 dana, što faktički predstavlja širenje sadržaja Adrije na cjelokupni gospodarski i društveni (kulturni, obrazovni, sportski, politički itd.) život Poreštine, odnosno njezino uzdizanje u rang općinskog glasila. Istovremeno, od studenog 1982., počinje izlaziti kao polumjesečnik.

Iz 30 dana list preuzima podlistak Fora le porte na talijanskom jeziku koji uređuje Zajednica Talijana Poreča, podlistak porečkih školaraca ABC, crtačko-putopisnu rubriku Poreštinom slika i piše Matija Pokrivka, a među novinarske suradnike uključuje se i Ratko Vlado Aleksić. U listu najviše surađuju fotografi R. Kosinožić i V. Bugarin.

Uz raznovrsne novinske članke (od izvještaja i osvrta do intervjua i fotoreportaža) list objavljuje i literarne radove (poeziju i priče) te crtice iz prošlosti Poreštine, a od početka pozornost posvećuje i razbibrigi, humoru i satiri. Od prvog broja donosi humoreske (najčešće iz pera Š. Milašinčića), nepotpisanu redakcijsku rubriku humoristično-satiričkih crtica Sol i papar, karikaturu - duhoviti i satirički komentar lokalnih zbivanja - Šjor Adrijano (autor V. Bugarin) i humorističnu, lokalno obojanu križaljku (nepotpisani autor G. Prodan), potom i humoreske, satiričke crtice i aforizme Rade Vojinovića, karikature Miroslava Prebježića i dr.

List je ujesen 1983. imao nakladu 9.000 primjeraka, a raspačavao se besplatno na adrese svih obitelji Poreštine.

Formalizirajući prerastanje u općinsko glasilo Adria u listopadu 1983., nakon nagradnog natječaja među čitateljima, mijenja ime u Porečki glasnik i postaje glasilo SSRN i udruženog rada Poreštine.

Od kraja svibnja 2022. list se u digitaliziranom obliku može pretraživati u online katalogu Dostupna prošlost na mrežnim stranicama Zavičajnog muzeja Poreštine: http://www.dostupnaproslost.muzejporec.hr/hr/Predmet/3105/7.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply