Plava laguna d.d.

Plava laguna d. d. Poreč, društvo koje se bavi turist. i ugostiteljskom djelatnošću, sljednik istoimenoga kamp-hotela osnovanoga 1957. odlukom NO-a Općine Poreč. Osnivanje kampa sa šatorima potaknuli su članovi franc. kluba ljubitelja prirode Polynesie iz Pariza, koji su prvih nekoliko godina bili i jedini gosti kampa. Poduzećem je do 1976. upravljao Anton Štifanić, koji je postigao velike poslovne uspjehe. Tada je izgrađen niz smještajnih i ugostiteljskih objekata, a tvrtka se orijentirala na masovni turizam, osobito na sport i sportsku rekreaciju.

Prvi čvrsti objekti za smještaj gostiju bili su bungalovi Ville Bellevue, građeni 1958–65. s ukupno 754 ležaja. God. 1959. počeli su se graditi prvi teniski tereni i smještajni objekti budućega turist. naselja Zelena laguna, koje je postalo okosnicom ukupnoga poslovanja društva. Potom je 1971. u Zelenoj laguni dovršen hotel Delfini (s 1500 ležaja), tada najveći turist. objekt na hrv. obali Jadrana, te hotel Laguna u Zagrebu (s 280 ležaja), kojim se hotelska kuća proširila izvan istar. poluotoka. Iste su se godine u jedinstvenu proizvodnu cjelinu povezale različite djelatnosti: Plavoj laguni pripojili su se Poljoprivredno-industrijski kombinat, pekarnica, mlinovi i poduzeće za ulov i preradu ribe Školjka, svi iz Poreča. Po uzoru na slične tvrtke na franc. Azurnoj obali, u organizaciji Poslovnoga udruženja Euroturist iz Poreča P. l. počela je 1972. u Červar-Poratu graditi novo naselje za 6500 stanovnika.

Tijekom sljedećih dvadesetak godina uvedeno je više organizacijskih promjena. Turistički su se potencijali Plave lagune, Riviere, Anite, Neona, Školjke, Adriatica, Agrolagune, Laguna commerca i Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča najprije ujedinili u Radnu organizaciju Lagunaturist, potom u Složenu organizaciju udruženoga rada (SOUR) Poreč i naposljetku u SOUR Plava laguna. No, ta su neprirodna povezivanja različitih gosp. subjekata napuštena tek 1991., ne postigavši nikakav vrijedan pomak u gosp. razvoju Poreštine. Od 1996. tvrtka je registrirana kao dioničko društvo za ugostiteljstvo i turizam. Nakon što su je otkupile dvije lihtenštajnske kompanije u vlasništvu čileanskoga poduzetnika Andronika Lukšića, u njoj je pokrenut investicijski ciklus, obnavljaju se i moderniziraju smještajni kapaciteti i dr. Ima 1134 zaposlenika (2003), a u jednom danu može ugostiti više od 22000 turista u čvrstim objektima i kampovima.

http://www.plavalaguna.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply