Porečki muzej je između dva svjetska rata imao postav u Istarskoj sabornici, (fotoarhiva Zavičajnog muzeja Poreštine)

Zavičajni muzej Poreštine

Zavičajni muzej Poreštine, najstariji muzej u Istri, osnovan 24.VII.1884. na osnivačkoj skupštini Società Istriana di Archeologia e Storia Patria u Poreču.

Nakon pripojenja Istre Italiji 1920. središte Pokrajine preseljeno je iz Poreča u Pulu, pa se onamo preselio i Pokrajinski muzej. Porečki muzej postao je gradskim, a dotadašnji je pulski muzej podignut na rang pokrajinskoga.

Nakon višegodišnje stanke u djelovanju, 6.VI.1926. svečano je otvoren porečki Gradski muzej za umjetnost i povijest (Il civico museo dʼarte e storia). Za ravnatelja je postavljen Ranieri Mario Cossàr. Ustanova je djelovala do kapitulacije Italije, tj. do 29.IX.1943., kad je izbio požar koji je uništio većinu građe.

Muzej je ponovno otvoren 1952. u baroknoj palači Sinčić (Sincich) u glavnoj starogradskoj ulici Decumanus (br. 9). Osnivanje i djelovanje Kotarskoga muzeja Poreč, danas Zavičajnoga muzeja Poreštine, povezano je s radom Ante Šonje. On je tri desetljeća sustavno prikupljao predmete koji su činili glavninu muzejskog postava, podijeljenog u nekoliko cjelina.

Muzej je 1.I.2008. izdvojen iz sastava porečkog Pučkog otvorenog učilišta u samostalnu ustanovu. Iste je godine dobio dvojezični naziv Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, ali je i zatvoren za posjetitelje zbog obnove palače Sinčić i izrade novog postava. Obnova se odužila tako da je tek polovicom 2023. završena nova fasada, a muzej je i dalje zatvoren osim što se, kao i ranijih godina, održavaju povremene izložbe, radionice, stručni skupovi i društvena događanja.

Od 2002. voditeljica Muzeja, a od 2008. njegova ravnateljica je Elena Uljančić, onomad Uljančić-Vekić.

https://www.muzejporec.hr/hr/naslovna/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Elena Uljančić Vekić, „Il civico museo dʼarte e storia di Parenzo. La seconda fase di sviluppo (1926-1945)“, Quaderni, XV, 2003., 121-158; ista, Porečki gradski muzej za umjetnost i povijest 1926.-1945. / Civico museo dʼarte e storia di Parenzo, Poreč 2004.; Zavičajni muzej Poreštine, Izvješće o radu za 2008. godinu, http://www.porec.hr/sadrzaj/dokumenti/Izvjesce_Muzej.pdf.