Granični prijelaz između Slobodnog Teritorija Trsta i Italije kod Duina

Slobodni Teritorij Trsta (STT)

Slobodni Teritorij Trsta (STT), područje Trsta, Slovenskog primorja i sjeverozapadne Istre koje je 1947.–54. imalo poseban međunarodnopravni status.

Savezničkim ugovorom o miru s Italijom (Pariški mirovni ugovori), potpisanim 10.II.1947., Jugoslaviji je pripao veći dio Istre. Ostatak je kao sporno područje uključen u tim ugovorom osnovan STT koji je obuhvaćao 736 km2 te bio podijeljen na dva dijela: Zonu A (Trst i okolica od Devina do Milja, 220 km2) pod angloameričkom, i Zonu B (kotari Buje i Kopar, 516 km2) pod jugoslavenskom vojnom upravom.

Istočna granica STT-a bila je istovjetna na Pariškoj konferenciji predstavljenom francuskom prijedlogu razgraničenja između Italije i Jugoslavije: sa sjevera se iz tršćanskoga zaleđa spuštala prema Mirni i njezinim tokom prema moru. Privremeni režim uprave prihvatilo je Vijeće sigurnosti UN-a, no civilna uprava s guvernerom nije zaživjela. Diplomatske akcije radi pronalaženja konačnoga rješenja nisu prestajale. U pregovorima su se sukobljavala dva pristupa određivanju buduće granice – jugoslavensko načelo etničke ravnoteže i talijansko načelo kontinuirane etničke linije – te spor oko geostrateškoga položaja Trsta i važnosti tršćanske luke. Tripartitnom deklaracijom (20.III.1948.) vlade SAD-a, Velike Britanije i Francuske predložile su prepuštanje cjelokupnog STT-a talijanskoj upravi, što je izazvalo prosvjede Jugoslavije koja je optužila potpisnice kod UN-a za kršenje mirovnog ugovora.

Jugoslavija je bila izložena stalnom savezničkom pritisku, a diplomatski joj je položaj bio dodatno otežan sukobom sa SSSR-om 1948. Italija, čiji je utjecaj u Zoni A rastao, predložila je 1949. podjelu STT-a prema kojoj bi samo manji dio Zone B pripao Jugoslaviji. Uvidjevši da neće moći dobiti cijeli STT, Jugoslavija je 1952. predložila kondominij kao novo rješenje, no Italija je prijedlog odbila. Kada su 8.X.1953. SAD i Velika Britanija najavili povlačenje svojih snaga i prepuštanje Zone A Italiji, uslijedile su demonstracije širom Jugoslavije, a duž granice su raspoređene jake jugoslavenske i talijanske vojne snage (Tršćanska kriza). Novi pregovori, započeti u veljači sljedeće godine, rezultirali su 5.X. 1954. Londonskim memorandumom kojim je STT ukinut i podijeljen, pri čemu je Jugoslaviji pripala Zona B te 11,5 km2 Zone A.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply