Primorska poje, logotipski motiv s plakata 54. revije održane od 3. 3. do 14. 5. 2023. u čak 37 mjesta, među kojima i u Umagu, Gračišču, Kortama, Bertokima i Rijeci

Primorska poje

Primorska poje, revija zajedničkih koncerata slovenskih pjevačkih zborova sa slovenske i talijanske strane državne granice koju organiziraju Zveza pevskih zborov Primorske, Zveza slovenske katoliške prosvete Gorica, Zveza slovenskih kulturnih društev Trst, Gorica, Videm i Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst.

Pokrenuta je 1970., kada su bila priređena četiri koncerta s nastupom 50 zborova.

Posljednjih godina sudjeluje 170-190 pjevačkih zborova na 28 ili 29 koncerata, pogotovo od kada kao gosti nastupaju i zborovi talijanske zajednice iz slovenske Istre, i slovenski zborovi iz Rijeke, Splita, Zagreba i Austrije. Koncerti se održavaju u raznim krajevima Primorske i onkraj granice. Organiziraju ih područne ispostave Fonda (Sklada) Republike Slovenije za amaterske kulturne djelatnosti.

Iz Istre su već na prvoj reviji nastupili Mešani zbor Svoboda iz Izole pod vodstvom Mirka Slosara, Moški zbor Simon Gregorčič iz Kopra pod vodstvom Ivana Tavčara i Piranski oktet. S vremenom se na reviji broj zborova iz Istre povećao, a nakon 2000. sudjeluje ih više od dvadeset.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivo Jelerčič, priredio, Primorska poje - 30 let, Ajdovščina 1999.

Slučajna natuknica

Roženice, zbor