Primorska (Primorje)

Primorska (Primorje), zemljopisna i povijesna pokrajina, koja najviše obuhvaća današnju zapadnu Sloveniju i susjedna područja.

Gravitira Jadranskomu moru i Furlanskoj nizini te je usmjerena Gorici i gradovima na obali Tršćanskoga zaljeva. Danas nije određena upravnim granicama, već se u Primorsku ubrajaju Posočje (područje Bovca i Tolmina) u Julijskim Alpama, kraške visoravni (Banjšice, Trnovski gozd, Nanos i Hrušica), Goriška brda, Vipavska dolina, Kras, Brkini i Koparština do Jadranskog mora.

Pojam Primorska udomaćen je samo među slovenskim stanovništvom, koje je preuzelo službeno ime upravne jedinice Austrijsko primorje. Na istom su području potom postojali još Julijska Venecija (1918.–43.), Jadransko primorje, Operativno područje (1943.–45.) i Slovensko primorje (1945.–47.).

U crkvenom smislu od 1977. velikim je dijelom pod upravom Koparske biskupije. Područje je etnički (Slovenci, Talijani, Furlani), geomorfološki i klimatski heterogeno.

Od polovice XX.st. prometno i upravno teži Novoj Gorici i Kopru. Sjecište je važnih prometnih pravaca između Padske i Panonske nizine te Alpa i Jadrana.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

cernide