Vattovaz, Bruno

Vattovaz, Bruno, veslač (Kopar, 20.II.1912. - ?, 5.X.1943.).

U rodnom gradu bio je član uspješnog veslačkog kluba Libertas, a za Kraljevinu Italiju nastupio je u četvercu s kormilarom koji je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1932. u Los Angelesu. Postoje podaci da je u olimpijskom četvercu bio kormilar, ali je zapravo veslao, i to kao prvi veslač, a kormilario je tada 16-godišnji Giovanni (Nino) Scher. Inače, cijela posada srebrnog četverca s kormilarom bili su rođeni Koprčani/Koprani, članovi istog kluba, uz spomenutu dvojicu još i Giovanni (Nino) Plazzer, Riccardo Divora i Bruno Parovel. U spektakularnom finišu izgubili su zlato od njemačkog arma za samo dvije desetinke sekunde.

S obzirom na to da su veslali za Italiju tada pod vodstvom Mussolinija, nije neobično da su sva petorica bili pripadnici fašističkih organizacija.

Kroničari bilježe da je Vattovaz (s R. Divorom i kormilarom G. Scherom) polovicom 1930-ih bio uspješan i u regatama dvojaca s kormilarom, a veslao je i u Libertasovom osmercu. U nekim se statistikama pojavljuje i pod talijaniziranim prezimenom Vattovani.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Primož Pavšič, Koprski veslaški klub Libertas (diplomski rad), Ljubljana 2011.

Slučajna natuknica

Gržić, Bruno