Brodogradilište Uljanik u poraću, (fotoarhiva Glasa Istre, izvor: Memo muzej Pula)

Doz, Guerrino

Doz, Guerrino, tokar, inovator (Umag, 12.XI.1901. – Trst, 24.III.1977.).

Radio je u pulskom Brodogradilištu Uljanik kao tokar, a krajem 1940-ih unaprijeđen je u nadglednika mehaničarske radionice. Isticao se inovativnim rješenjima poboljšanja rada tokarskih strojeva, glodalica i drugih alatnih strojeva u brodogradilištu. Tako je napravio prijenosni alatni stroj za tokarenje cilindara bez njihovog demontiranja s broda. Također je izumio jednostavan uređaj primjenjiv na stolarskoj glodalici za izvođenje spojeva u obliku lastinog repa. Za te je verificirane izume u poduzeću bio proglašen udarnikom, a dobio je i novčane nagrade.

Na prijedlog sindikata Brodogradilišta za više inovacija i racionalizacija predsjedništvo Prezidija Narodne skupštine Jugoslavije (tadašnji „kolektivni šef države“) odlikovalo ga je 1948. Medaljom rada II. reda. Primajući odlikovanje 25.V.1949. u menzi Brodogradilišta, Doz je uz zahvalu pokazao još jednu svoju inovaciju, koju je tada posvetio 56. rođendanu Josipa Broza Tita. Inače, za svoje inovacije odrekao se izumiteljskih prava, kako je isticao, u korist i za dobrobit kolektiva, šire zajednice i socijalističkog napretka.

Bio je aktivan u pulskom Čirkolu (Circolo [di cultura], današnja Zajednica Talijana), a u jednom pismu (28.X.1948.) izvršnom odboru Talijanske unije za Istru i Rijeku istaknuo je da je svoj prvi izum osmislio još 1935., dok je radio u tadašnjem brodogradilištu Cantiere Navale Scoglio Olivi, ali ga je tajio ne hoteći ga, u tom vremenu fašističke dominacije, primijeniti u korist kapitalizma“.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

„Guerrino Doz, inovatore e razionalizzatore“, Almanacco degli italiani dell'Istra e di Fiume 1949, Zagabria 1949., 88-89; In memoria, Umago viva, 134, ožujak 2019., 22.

Slučajna natuknica

Rinaldi, Renato