Vele Mune, (snimio Goran Prodan), 2024.

Mune

Mȗne (Vȇle Mȗne i Mȃle Mȗne), naselja na Ćićariji, općina Matulji, 21 km sjeverozapadno od općinskoga središta, Primorsko-goranska županija.

Mune čine danas dva zasebna naselja međusobno udaljena oko 500 m i odvojena velikom krškom ponikvom: Vele Mune (tal. Mune Grande; 45°28′N; 14°10′E; 650 m nadmorske visine); 119 stanovnika (2021.), te Male Mune (tal. Mune Piccolo; 45°27′N; 14°10′E; 640 m nadmorske visine); 101 stanovnik (2021.).

Nalaze se uz cestu VodiceŽejane, od koje se odvaja put prema Starodu (Slovenija). Okružene su malim plodnim poljima i pašnjacima u dolini između dvaju planinskih lanaca Ćićarije.

Stanovnik Velih Muna je Velomũnjac, stanovnica Mũnka, a pridjev mũnski. Stanovnik Malih Muna je Malomȕnac, stanovnica Malomũnka i Mũnka, a pridjev malomũnski.

Stanovnici se bave uglavnom poljodjelstvom i stočarstvom za vlastite potrebe, a dio se zbog posla preselio u Rijeku i okolicu.

Neistraženi su tragovi i vijesti o naseljavanju u prapovijesti i antici; u srednjem vijeku područje je pripadalo akvilejskom patrijarhu, zatim knezovima Goričkim, a 1394. osvojili su ga Mlečani i uključili u Rašporski kapetanat. Mune su stradale u ratovima Venecije i Žigmunda Ugarskoga (1411.–20.), pa su na opustjela područja doseljeni vlaški stočari iz zaleđa Dalmacije (Ćiribirci). Selo je na prijelazu XV. u XVI. st. stradalo od upada osmanskih postrojbi, a poslije Uskočkoga rata osvojili su ga Kraljevci, te je postalo feudalnim posjedom različitih plemićkih obitelji.

U Drugom svjetskom ratu, tijekom njemačke vojne operacije Braunschweig, 5.V.1944. spaljeno je 119 kuća i 100 gospodarskih objekata u Velim Munama te 99 kuća i 85 gospodarskih objekata u Malim Munama, dio stanovnika odveden je u logore, a ostali su protjerani.

Mune ni danas nisu potpuno obnovljene, ali dio stanovnika koji živi u Rijeci postupno se vraća selu, najčešće vikendom.

Župna crkva sv. Marije Magdalene u Velim Munama izgrađena je u XVI. st. na mjestu starije. Na groblju je crkvica Sv. križa. Vlaški govor (istrorumunjski) je u Munama izumro prije nekoliko naraštaja, dok je u obližnjim Žejanama očuvan.

http://www.mune.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Kostanjica