Logotip Primorsko-goranske županije s grbom

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija, upravno-teritorijalna jedinica na zapadu Republike Hrvatske (RH) sa sjedištem u Rijeci; 3582 km2, 265 419 stanovnika (2021.).

U najzapadnijem dijelu obuhvaća dio istarskog poluotoka, 257 km2, s 36 409 stanovnika (2021.).

Ustanovljena u prosincu 1992. zakonom kojim je RH podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb. Novim zakonom o ustroju županija 1997. u Primorsko-goranskoj županiji nisu provedene bitne promjene.

Županija je podijeljena na 14 gradova i 21 općinu, od kojih istasko područje obuhvaćaju gradovi Kastav i Opatija te općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga. Taj najistočniji dio istarske obale (Istarska Liburnija) obuhvaća 52 naselja. S Istarskom županijom graniči od uvale Stupova kraj Brestove, preko hrpta Učke, prijevoja Poklon i istočne Ćićarije do hrvatsko-slovenske granice između Muna i Vodica.

Na liburnijskoj rivijeri osobito je razvijen turizam. Najpoznatija i najveća turistička središta su Opatija, Lovran, Ika i Ičići. Liburnijskim primorjem prolazi obalni cestovni pravac PulaLabin – Rijeka.

U sastavu Primorsko-goranske županije su i Apsirtidi, tj. cresko-lošinjska otočna skupina (veći otoci Cres, Ilovik, Lošinj, Susak i Unije).

Grb Primorsko-goranske županije je njemački štit razdijeljen na gornji i donji dio, a u gornjoj polovici raskoljen na dva dijela. Grb u gornjem lijevom kutu (heraldički gledano - na desnoj strani) ima ima 20 naizmjenično posloženih crvenih i srebrnih (bijelih) kvadrata. U gornjem desnom (heraldički lijevom) kutu je prikaz primorskog gradića iza kojeg je zelena gora sa snježnim vrhovima, a ponad brda je plavo nebo na kojem su ukršteni zlatna sablja i srebrni topuz. U donjem dijelu grba je smeđi jedrenjak s bijelim jedrima, na plavoj podlozi između dvije litice prirodnih boja, nadvišen zlatnom šestokrakom zvijezdom. Grb ima heraldičkih podudarnosti s povijesnim grbom nekadašnje Modruško-riječke županije u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Zastava Primorsko-goranske županije plave je boje s dvije uzdužne bijele pruge u gornjem i donjem dijelu i sa županijskim grbom u sredini.

http://www.pgz.hr/

https://prigoda.hr/interaktivna/karte/interactive-pgz.php

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply