Antifonar iz Franjevačkog samostana u Rovinju, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Aldo Pokrajac), 2020.

glazbeni arhivi

Glazbeni arhivi, zbirke glazbenih rukopisa, u Istri uglavnom u crkvenim ustanovama, tj. župni, katedralni, samostanski arhivi, i u njima se čuva većinom starija građa, a novija građa smještena je u muzejskim zbirkama, gradskim knjižnicama, glazbenim školama, kazalištima (npr. u Brtonigli, Buzetu, Funtani, Kopru, Momjanu, Miljama, Novigradu, Pazinu, Piranu, Poreču, Puli, Rovinju, Vižinadi, Vrsaru).

Poznato je, i djelomice proučeno, 20-ak glazbenih arhiva. Svi su fondovi neveliki brojem muzikalija, ali građa koju čuvaju govori o glazbenom životu u Istri. Mnoštvo je dislociranih srednjovjekovnih i renesansnih rukopisa. U pulskoj katedrali pohranjeni su kasnosrednjovjekovni kodeksi, a pazinski franjevački samostan čuva ulomak kodeksa iz XIII.st. Rijetke i unikatne tiskovine i rukopisi domaćih baroknih skladatelja i europskih majstora pohranjene su u Kopru i Piranu. U zbirci franjevačkog samostana u Rovinju dva su sveska antifonara (1671. i 1714.) u prijepisu i s iluminacijama J. Vincetića. Rukopisne muzikalije XVIII., XIX. i prve polovice XX. st. čuvaju se uglavnom u crkvenim arhivima; dio građe iz toga razdoblja uništen je i otuđen nakon II. svjetskog rata.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Janez Hoefler i Ivan Klemenčič, Glasbeni rokopisi in tiski na Slovenskem do leta 1800 (katalog), Ljubljana 1967.; Vedrana Juričić, "Glazbeni arhivi u Istri – stanje i perspektive sređivanja", Zbornik radova s Drugog međunarodnog muzikološkog skupa »Antonio Smareglia i njegovo doba«, Novigrad 2000.; Alenka Bagarič i Dunja Frelih, Starejše muzikalije v knjižnici in arhivu Minoritskega samostana v Piranu, Sedam stoletij minoritskega samostana Sv. Frančiška Asiškega v Piranu 1301–2001, Piran 2001.; Ivano Cavallini, "Il libro per musica nel litorale istriano tra Cinquecento e Seicento", u: Sante Graciotti (priređivač), Il libro nel bacino adriatico (secc. XV–XVIII), Firenze 2002.

Vezani članci

arhivi