Grimani

Grimani, mlet. plemićka obitelj s posjedima u Istri. Dvije obiteljske grane, poznate u XI. st., spojile su se u XIII. st. Bili su važni tijekom mlet. ekspanzije na Orijentu, a na vrhuncu prestiža bili su u XV–XVII. st., kada su dali nekoliko duždeva: Antonio (1521–23), Marino (1595–1605), Pietro (1741–52). Domenico (1461–1523), Antonijev sin, bio je humanist i mecena te kardinal i akvilejski patrijarh (1497–1522).

Nakon smrti Veneciji je ostavio Breviario (Breviario Grimani), koji se od 1797. nalazi u Biblioteci Marciani. Za istar. je povijest značajna loza obitelji koja je u svojem posjedu imala kaštel u Savičenti te imanja u Vižinadi i okolici (stečena u XVI. st.). Za Savičentu se vezuju kaštelani Ermolao (XVI. st.) i Pietro (XVII. st.), te plemkinja Lucrezia, za Vižinadu Girolamo (XVI. st.), a u Istri su boravili i providur Marino (XIV. st.), mlet. rektor Francesco (XVI. st.), koparski podestat Nicolò (XVI–XVII. st.) i rašporski kapetan Marcantonio (XVII. st.).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

I. Milovan, Savičenta, Rovinj 1975; G. Radossi, Monumenta Heraldica Iustinopolitana. Stemmi di rettori, di famiglie notabili, di vescovi e della città di Capodistria, Rovigno–Trieste 2003.

Slučajna natuknica

Montecuccoli