Tae kwon do

Tae kwon do (korejski, japanski), borilački sport, suvremeni oblik tradicionalne korejske vještine samoobrane. Nastao je u Koreji nakon II. svj. rata pod utjecajem karatea i stare korejske borilačke vještine tae kyon.

Ubraja se u grupu budo borilačkih vještina, sličan je karateu, ali se veća pozornost posvećuje brzini i točnosti udarca negoli snazi. Najčešće se primjenjuju visoki udarci nogama i udarci nogom u skoku. Borci su prema dostignutoj vještini podijeljeni u 10 učeničkih stupnjeva (kup), koji se označuju različitim bojama pojasova, i devet majstorskih stupnjeva (dan), te u četiri kategorije prema težini. Kao suvremeni sport utemeljen je 1955., a Međunarodna tae kwon do federacija (ITF) osnovana je 1966. U Hrvatskoj je kao sport uveden 1968., a ubrzo su utemeljeni prvi klubovi u Zagrebu i Karlovcu, iz kojih se proširio po cijeloj Hrvatskoj.

U Istri djeluju klubovi u Puli, Poreču i Buzetu. Voditelji su porečkoga i pulskih klubova istaknuti aktivisti toga sporta u Hrvatskoj, a Pula se posljednjih 15 godina po rezultatima nametnula kao glavni centar tae kwon doa u Hrvatskoj.

TKD Bak Pula osnovan je 2000., voditelj je Slavko Jereb, jedan od svjetskih autoriteta toga sporta, nositelj crnoga pojasa 6. dan. Predsjednik je tehničke komisije ITF-a za Hrvatsku, a uz Tonija Nobila (crni pojas 7. dan) glavni je ispitivač za više (crne) pojasove u Hrvatskoj. Stekao je status međunar. instruktora i suca. Kao natjecatelj prvi je član reprezentacije podrijetlom iz Istre. Postignuo je vrhunske rezultate: 1980. u Londonu je osvojio treće mjesto za reprezentaciju Jugoslavije, 1981. u Budimpešti prvo mjesto u srednjoj kategoriji, a 1982. u Forzheimu na otvorenom prvenstvu Njemačke bio je prvak u poluteškoj kategoriji. Na 4. svjetskom prvenstvu u Glasgowu 1984. bio je drugi, a u Budimpešti te godine na 5. europskom prvenstvu osvojio je prvo mjesto ekipno i drugo pojedinačno u poluteškoj kategoriji. Na 5. i 6. svjetskom prvenstvu 1987. u Grčkoj i 1988. u Mađarskoj bio je trener reprezentacije Jugoslavije.

TKD Istra Pula osnovan je 1990., voditelj je Edi Višković (crni pojas 4. dan), učenik Slavka Jereba. Međunar. je instruktor i član tehničke komisije ITF-a za Hrvatsku, dugogodišnji izbornik i trener Hrvatske u više kategorija. Njegovi su kadeti 14 puta bili prvaci Hrvatske, juniori 9 puta, a seniori čak 7 puta. Klub je pobijedio na mnogim uglednim međunar. turnirima, a njegovi borci pojedinačno na europskim i svj. prvenstvima osvajaju odličja. Tako je Izidor Kljaić viceprvak Europe, a kontinentalni su prvaci Marko Kljaić, Zelg Galešić i Aida Ganibegović. Najuspješniji je borac hrvatskoga tae kwon doa Zelg Galešić (crni pojas 4. dan), koji je tri puta bio prvak Europe, jednom svjetski prvak, a dva je puta bio i profesionalni prvak svijeta; neporažen je na svim ostalim turnirima i prvenstvima na kojima je nastupao. Ivan Rudan je, nakon odlaska na studij u Zagreb, u kick boxingu dva puta postao prvak svijeta u različitim kategorijama. Članovi kluba redovito su okosnica reprezentacije Hrvatske, s kojom su osvojili 70 medalja. Devet članova kluba ima crni pojas 3. dan (što je rijetkost i među eur. klubovima), i to: blizanci Izidor i Marko Kljaić, Branko Matić, Sanjin Pol Vrgoč, braća Jerolim, Domagoj i Mihovil Mladinov, Nikola Kuzmanović i Igor Matić.

TKD Futura iz Pule osnovan je 1998., voditelj je Branko Popović (crni pojas 4. dan), također Jerebov učenik. Član je ITF-a za RH, međunar. instruktor i višegodišnji izbornik i trener hrvatske vrste. Klub ima višestruke državne prvake u muškoj i ženskoj konkurenciji (Iva Bešlić, Nina Čuturilo i Goran Kosović), a postiže dobre rezultate i u kick boxingu.

TKD Poreč iz Poreča vodi Dragan Zdjelar (crni pojas 4. dan), član tehničke komisije ITF-a za RH, međunar. instruktor i višegodišnji izbornik i trener Hrvatske. Klub ima višestruke prvake Hrvatske u muškoj i ženskoj reprezentaciji te redovite članove reprezentacije Hrvatske (Rakovac, Mandić, Turković, Ivica i Stipica Duspara, Ivana, Ana i Leo Komšić). U kick boxingu Igor Komšić osvajao je na prvenstvu svijeta srebro i broncu.

TKD klub Buzet iz Buzeta osnovan je 1995., vodi ga Tomislav Jeletić (crni pojas 3. dan). Klub je u kratko vrijeme uspio stručno osposobiti trenera iz vlastitih redova. Ima više prvaka Hrvatske u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

boks