Tehnomontova marina Veruda u Puli, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Danilo Memedović), 2017.

Tehnomont Pula

Tehnomont d. d., poduzeće za montažu, proizvodnju, brodogradnju i nautički turizam; nastalo je 1956. u Puli kao mala radionica za izvođenje montažnih radova.

Godine 1969. započeo je s izvođenjem montažnih radova u brodogradilištima u Njemačkoj i Nizozemskoj, gdje su stjecana dragocjena iskustva. Nakon tri godine preuzeo je malo pulsko remontno brodogradilište Crvena zvijezda, a 1974. izgrađena je nova tvornica i proširena djelatnost na proizvodnju radijatora u industrijskoj zoni Pule. Na početku 1980-ih donesene su strateški važne odluke o gradnji marine u zaljevu Veruda i pokretanju proizvodnje solarnih kolektora. Sljedećih desetak godina intenzivno se probijao na međunarodnom tržištu, izvodeći složene montažerske radove na postrojenjima u Iraku, Egiptu, Alžiru, SSSR-u, Italiji, Austriji i dr.

Danas (prije 2005.) Tehnomont čine tri društva s ograničenom odgovornošću: Brodogradilište Pula, BMN i Marina Veruda, koja ukupno zapošljavaju 800 djelatnika. Brodogradilište Pula na prostoru od 2.000 m operativne obale gradi ribarske, turističke i patrolne brodove, obavlja remont i rekonstrukciju manjih brodova različite namjene, a izrađuje i čelične konstrukcije za Brodogradilište 3. maj u Rijeci. Društvo BMN (bravarija, montaža, nautika) specijalizirano je za izradbu čeličnih konstrukcija za graditeljstvo i cjevovoda za plinske turbine, a 2003. za tehnološka postignuća u proizvodnji solarne opreme za zagrijavanje vode, kao prva tvrtka proizvodnoga karaktera u Istri, dobila je priznanje u obliku znaka Hrvatske kvalitete, koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora. Marina Veruda raspolaže sa 730 vezova za jahte i nekoliko je godina uzastopno dobitnik međunarodne nagrade Plava zastava za prinos u očuvanju čistoće mora i okoliša.


http://www.tehnomont.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply