Tupljak, panorama rudnika

Tupljak

Tȕpljak (tal. Tupliaco), naselje u istočnom dijelu središnje Istre (45°13′N; 14°6′E; 15 m nadmorske visine); 222 stanovnika (2021.), općina Pićan.

Nalazi se sjeverno od Potpićna u nizinskom području.

Stanovnik je Tuklječȏn i Tukljačȁn, stanovnica Tuklječȏnka i Tukljačȃnka, a pridjev je tuklječȏnski i tukljačȃnski.

Stanovništvo je do početka XX. st. bilo vezano za poljodjelstvo (vinova loza, žito), a 1940-ih počinju se otvarati rudarska okna (Potpićan). Godine 1983. u Tupljaku je, u sastavu Istarskih ugljenokopa Raša, počeo raditi posljednji rudnik u Hrvatskoj (zatvoren 1999.). U blizini se nalazi Tvornica kamene vune Rockwool Adriatic. U novije se doba razvija turizam (kuće za odmor). Boćarski klub Tupljak osnovan je 2008.

Do ukinuća Pićanske biskupije samostalna je kapelanija i feud biskupa. Jednobrodna župna crkva sv. Bartula sa sakristijom izgrađena je u XIV. st., a prema predaji onamo je prešlo sjedište istoimene crkve na brdu Goretin koja se spominje u Istarskom razvodu. Na groblju se nalazi trobrodna crkva sv. Hadrijana, izgrađena 1796. na mjestu starije, u kojoj je 1665. oltar posvetio pićanski biskup Pavao Jančić.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Marijan Milevoj, Od crkve do crkve, Labin 1994.; Tullio Vorano, Istarski ugljenokopi. Četiri stoljeća rudarenja u Istri, Labin 1997.; Marino Fonović, Zadnja smjena. Svjedočanstvo o posljednjem hrvatskom rudniku, Rijeka 2000.

Slučajna natuknica

Boljunec