Turistička medicina

Turistička medicina, cjelokupna med. skrb o turistu, tj. opća, primarna med. zaštita prilagođena posebnim uvjetima, koja po potrebi obuhvaća i specijalističku med. pomoć. Razlikuje se od pojma zdr. turizma.

Zdravlje turista može biti ugroženo u pojačanome prometu, u traumama pri sport. aktivnostima, zbog zaraznih bolesti, ugriza otrovnih životinja, nepoznavanja klimatskih i meteor. uvjeta, djelovanja sunčanih zraka te zbog psihičkih i socioekonomskih, pa i dr. uvjeta, koji mogu biti posve drugačiji od onih na koje su gosti navikli u svojoj sredini. Stoga je u Puli 1971. utemeljena Sekcija turističke medicine, koja je na svojim sastancima i predavanjima upućivala na zdr. problematiku turist. populacije, a istodobno su u svim domovima zdravlja po Istri osnovane turist. ambulante namijenjene zaštiti turista. Ekipe zdr. djelatnika educirane su za pružanje med. pomoći, a u Puli je 1993. objavljen i priručnik Medicina turizma (urednici: M. Capar, G. Murr i G. Popić).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Z. Maretić, Turizam i bolesti, Libelli medici (Pliva), 1971, 1; Z. Maretić, I. Rudelić, Turistička medicina, U povodu osnivanja znanstvene jedinice u Medicinskom centru Pula, u: Zbornik zdravstva u Istri, Pula 1982.