Istarski goniči

Istarski goniči, autohtone pasmine pasa s dvama temeljnim varijetetima: istarski kratkodlaki gonič i istarski oštrodlaki gonič. Istarski kratkodlaki gonič vrlo je rasprostranjena pasmina lovačkih pasa u Hrvatskoj, a najbolji primjerci potječu iz Istre. Standardiziran je do visine od 44 do 56cm, snježnobijele je boje s izrazito jasnim narančastim oznakama.

Istar. kratkodlaki gonič lijepa je izgleda, dobroćudna je i poslušna životinja, a u lovu je uporan tragač. Po obliku glave podosta se razlikuje od ostalih goniča, pa se pretpostavlja da je podrijetlom iz Afrike. U grobnici faraona Tutmonisa III. iz doba oko 1500.pr.Kr. nađene su slike sličnih bijelih pasa. Pretpostavlja se da su uzgajivači tih pasa bili redovnici benediktinci, koji su imali samostane po zap. istar. obali. U Engleskoj mu je sličan somersetski zečar, pa je vjerojatno da je neki primjerak istar. goniča odveden tamo, vjerojatno iz Trogira. Poznato je da je tal. ptičar bracco italiano – bianco arancio vrlo sličan istar. goniču. U literaturi se spominje da je bilo istar. goniča koji su stajali mirno (u fermi) pred divljači poput ostalih ptičara. Danas se ta osobina kod te pasmine izgubila, jer ugl. trče za divljači, koju nastoje dotjerati lovcu, ali bi se dresurom mogla povratiti. Istarski oštrodlaki gonič, standardizirani pas, po izgledu boja sličan istar. kratkodlakom goniču, ali je izrazito tvrde i oštre dlake, pa mu to daje znatne prednosti u lovu. Visina mu je 46 do 58cm, a težina oko 20kg. Miran je, lako se školuje i privržen je vlasniku. Tal. uzgojitelji pasa ptičara po Istri i Dalmaciji nabavljali su pse za oplemenjivanje svojih ptičara i uzgajali oštrodlake pse ptičare, koje su nazvali bracco spinone, tip bianco arancio. Sličnih oštrodlakih bijelo-narančastih goniča ima u Tirolu i u Švicarskoj, ali najsličniji su mu franc. vendejski i engl. velški goniči.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

L. Beckmann, Geschichte und Beschreibung der Rassen des Hundes, Braunschweig 1894; F. Laska, Oesterreichs Brackenformen. Oest. Kyn. Jhrbuch, Wien 1897; R. Orban, Izumrle i današnje autohtone pasmine pasa u Istri. Zbornik radova 26. sastanka znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture, Poreč 1976.