Istarski oštrodlaki (lijevo) i kratkodlaki gonič, (fotoarhiva Glasa Istre)

istarski goniči

Istarski goniči, autohtone pasmine pasa s dvama temeljnim varijetetima: istarski kratkodlaki gonič i istarski oštrodlaki gonič.

Istarski kratkodlaki gonič vrlo je rasprostranjena pasmina lovačkih pasa u Hrvatskoj, a najbolji primjerci potječu iz Istre. Standardiziran je do visine od 44 do 56 cm, snježnobijele je boje s izrazito jasnim narančastim oznakama. Istarski kratkodlaki gonič lijepa je izgleda, dobroćudna je i poslušna životinja, a u lovu je uporan tragač. Po obliku glave podosta se razlikuje od ostalih goniča, pa se pretpostavlja da je podrijetlom iz Afrike. U grobnici faraona Tutmonisa III. iz doba oko 1500. pr. Kr. nađene su slike sličnih bijelih pasa. Pretpostavlja se da su uzgajivači tih pasa bili redovnici benediktinci, koji su imali samostane po zapadnoj istarskoj obali. U Engleskoj mu je sličan somersetski zečar, pa je vjerojatno da je neki primjerak istarskog goniča odveden tamo, vjerojatno iz Trogira. Poznato je da je talijanski ptičar bracco italiano – bianco arancio vrlo sličan istarskom goniču. U literaturi se spominje da je bilo istarskih goniča koji su stajali mirno (u fermi) pred divljači poput ostalih ptičara. Danas se ta osobina kod te pasmine izgubila, jer uglavnom trče za divljači, koju nastoje dotjerati lovcu, ali bi se dresurom mogla povratiti.

Istarski oštrodlaki gonič, standardizirani pas, po izgledu boja sličan istarskom kratkodlakom goniču, ali je izrazito tvrde i oštre dlake, pa mu to daje znatne prednosti u lovu. Visina mu je 46 do 58 cm, a težina oko 20 kg. Miran je, lako se školuje i privržen je vlasniku. Talijanski uzgojitelji pasa ptičara po Istri i Dalmaciji nabavljali su pse za oplemenjivanje svojih ptičara i uzgajali oštrodlake pse ptičare, koje su nazvali bracco spinone, tip bianco arancio. Sličnih oštrodlakih bijelo-narančastih goniča ima u Tirolu i u Švicarskoj, ali najsličniji su mu francuski vendejski i engleski velški goniči.

Međunarodna kinološka federacija potvrdila je 2003. istarskog kratkodlakog i oštrodlakog goniča kao autohtone hrvatske pasmine.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ludwig Beckmann, Geschichte und Beschreibung der Rassen des Hundes, Braunschweig 1894.; Friedrich B. Laska, "Oesterreichs Brackenformen", Oesterreichisches kynologisches Jahrbuch, Wien 1897.; Ratimir Orban, "Izumrle i današnje autohtone pasmine pasa u Istri", Zbornik radova 26. sastanka znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture, Poreč 1976.; Hina/Marina Bujan, Istarski gonič je hrvatski pas!, Glas Istre, 14. 4. 2003.