Katoro

Katoro, ant. lokalitet na istoimenu rtu kraj Umaga. Ostatci rimskodobne ladanjske arhitekture, po svemu sudeći luksuzne morske vile (villa maritima), vidljivi su duž obale rta i sjeverno od njega (Tiola), tako da izgleda da je čitava obala bila izgrađena.

Ispod morske razine naziru se ostatci građene obale i gatova, istraživanja kojih pokazuju da je promet bio vrlo intenzivan u ranijim stoljećima antike (N. Bolšec-Ferri i S. Gluščević). Amaterski sondažni zahvat potkraj XIX. st. pokazao je prostorije ukrašene mozaičkim podovima na vrhu rta Katoro, a kvaliteta mozaika, ulomci bojom ukrašene zidne žbuke i drugi nalazi pokazuju da se radi o luksuznoj rezidenciji bogata vlasnika. Istraživanje na sjev. dijelu lokaliteta (Tiola) vodio je Š. Mlakar 1970 (neobjavljeno), gdje je pronašao temelje termalnih prostorija. Naselje je u kasnoant. doba bilo svedeno na skromniju razinu, a već u IV.st. u prostorijama vile zabilježeni su pokopi umrlih.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

R. Matijašić, Topografija antičke ruralne arhitekture na obalnom području sjeverne Istre, Izdanja Hrvatskog arheološkog društva, 1986, 11, 2.

Slučajna natuknica

Rogatica