Bale

Bale (tal. Valle), naselje, općinsko središte, nastalo na mjestu prapovijesne gradine u jugozapadnom dijelu Istre (45°2,4′N; 13°47,5′E; nadm. vis. 142 m); 1127 st. (2011), 13 km jugoistočno od Rovinja; leži na vapnenačkoj zaravni Puljštine. Gospodarstvo se temelji na poljodjelstvu (vinova loza, masline i žitarice) te stočarstvu. Stanovnici su tradicionalno poljoprivrednici, prije su dijelom živjeli u stancijama. Novi dio naselja nalazi se na raskrižju prometnica, državne ceste Buje–Pula (D21) te županijske ceste Rovinj–Bale (Ž-5096).

Naselje je očuvalo srednjovjekovnu urbanističku strukturu – ostatci obrambenih zidova, kula i vrata. Kaštel (castrum Vallis) pretežito u posjedu akvilejskog patrijarha, od 1332. pod mletačkom je vlašću. Potkraj XVI. st. kontinuirano se naseljava hrvatsko pučanstvo u seosko područje Bala, uz istroromanske žitelje, koji održavaju poseban istriotski govor i kulturna obilježja. Središnja arhitektonska cjelina, kaštel Soardo-Bembo, nastala je izgradnjom stambenoga trakta između dviju starijih kula (XIV.–XV. st.). Iz srednjega su vijeka i gradska loža, fontici i pretorska palača. Župna je crkva sv. Julijana podignuta 1880. na mjestu starokršćanske bazilike. U crkvi je više važnih umjetnina: kameni sarkofag ukrašen predromaničkim reljefom (VIII. st.), drveno romaničko raspelo, renesansni drveni poliptih, renesansni reljef Bogorodice, liturgijsko ruho i pribor iz XV.–XVIII. st. te reljefi mramornog oltara iz XV. st., a u kripti zbirka pleterne i ranoromaničke plastike. Velika slika Pohođenja pripisuje se poznatom baroknom slikaru Mateju Ponzoniju (Pončunu). Ispred crkve je zvonik s romaničkim obilježjima, kakva ima i zvonik ranosrednjovj. crkve sv. Ilije (Concetta), iz XI. st. U crkvicama sv. Duha (pučka gotika, XV. st.) i sv. Antuna ostatci su kasnogotičkih fresaka. U okolici su ruševine romaničkih kapela Male Gospe (jednobrodna, dvoapsidna) i sv. Črvara.

Bale su atraktivne zbog bogate ambijentalne arhitekture i specifičnosti govora starog stanovništva. Optiranjem Talijana nakon II. svjetskog rata dio napuštenih kuća preuređen je u kuće za odmor. Istodobno su utemeljena turistička društva, i uređena je morska plaža Kolone, pa se u naselju razvio stacionarni turizam. Bale su mirno mjesto za odmor. Najbliže kupalište udaljeno je 8 km. Razvijen je lovni turizam. Bale su poznate su po pučkim feštama, a treba izdvojiti: Baljansku noć (prva subota u kolovozu), Veliku Gospu (15. kolovoza), izložbu slika »Castrum Vallis« (u srpnju i kolovozu). Na priobalju su otkriveni ostatci dinosaura i drugih prapovijesnih životinja iz razdoblja mezozoika.

http://www.bale-valle.hr/

Audio


Primjer govora Talijana iz Bala

Ples iz Bala izvodi Tomislav Pasarić, harmonika

Primjer govora Talijana iz Bala

Ples iz Bala izvodi Tomislav Pasarić, harmonika

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Inventario degli oggetti d’arte d’Italia, V. Provincia di Pola, Roma 1935; Lj. Karaman, O srednjovjekovnoj umjetnosti Istre, HZ, 1949; A. Mohorovičić, Analiza razvoja urbanističke strukture naselja na otocima zapadnog Kvarnera, Ljetopis JAZU, 1956, 61; B. Marušić, Kasnoantička i bizantska Pula, Pula 1967; isti, Tri spomenika crkvene arhitekture s upisanim apsidama u Istri, Histria Archaeologica, 1972, 1; B. Fučić, Sarkofag iz Bala, Peristil, 1986, 29; R. Tomić, Značajno djelo Mateja Ponzoni-Pončuna u Istri, Radovi IPU, 1990, 14.

Slučajna natuknica

Fažana