Fakultet za odgojne i obrazovne djelatnosti u Puli

Fakultet za odgojne i obrazovne djelatnosti (FOOZ) u Puli, visokoškolska ustanova za izobrazbu nastavnika razredne nastave i odgojitelja predškolske djece na hrvatskom i talijanskom jeziku, u sastavu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Osamostaljivanje fakulteta započelo je 21.V.1998., kada su uredbom Vlade Republike Hrvatske svi učiteljski studiji u Hrvatskoj izdvojeni iz pedagoških fakulteta u zasebne ustanove te je u Puli osnovana Visoka učiteljska škola u sastavu Sveučilišta u Rijeci. Pri riječkom Sveučilištu bila je do 2006. kada, kao Odjel za obrazovanje učitelja i odgojitelja, postaje sastavnicom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Od 2011. djeluje kao Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, a 19.IX.2015. mijenja naziv u Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.

FOOZ nastavlja predaju školovanja učitelja u Istri s početka XX. st. Odmah po završetku II. svjetskog rata otvorena je (1945.) u Opatiji Učiteljska škola «Viktor Car Emin», koja je 1948. preseljena u Pulu, a prestala je raditi 1965.

Zauzimanjem Tone Peruška utemeljena je 1961. Pedagoška akademija, i to je bio početak visokoškolskog obrazovanja nastavnika. Studij je na akademiji bio usmjeren u više dvopredmetnih kombinacija, koje su obuhvaćale predmete: hrvatski ili srpski jezik, povijest, zemljopis, biologiju, kemiju, matematiku, fiziku, tehničko obrazovanje te razrednu nastavu. Talijanski je odsjek bio posebna cjelina u kojoj su studenti talijanske nacionalnosti mogli birati i kombinirati bilo koje od navedenih predmeta. Već prve godine rada akademije upisano je više od 300 studenata, od toga 200 na izvanrednom studiju za doškolavanje prosvjetnih radnika.

Studij glazbenog odgoja otvoren je 1965., a 1967. studij razredne nastave postao je jednopredmetnim. Otvaranje studija predškolskog odgoja 1975. zaokružilo je visokoškolsko obrazovanje za pedagoške potrebe.

Godine 1978. akademija se pripojila Pedagoškom fakultetu u Rijeci kao OOUR Znanstveno-nastavne djelatnosti tog fakulteta. Tada su u njoj bila četiri studija, i to razredna nastava i predškolsko odgoj kao dvogodišnji studij, te dva četverogodišnja studija (talijanski jezik i književnost, glazbena kultura).

Podizanjem nastavničke kvalitete, ustanova je 1986. stekla uvjete za samostalno organiziranje znanstveno-nastavne djelatnosti, dobila je status fakulteta, te je preimenovana u Pedagoški fakultet u Puli. Škola je prve studente razredne nastave i predškolskog odgoja (na hrvatskom i talijanskom jeziku) kao samostalna ustanova upisala 1998., a studenti koji su započeli studirati na Pedagoškom fakultetu, na njemu su nastavili do završetka studija. Prvi su diplomirani učitelji razredne nastave i odgojitelji predškolske djece promovirani u prosincu 2002.

Danas FOOZ čine katedre za učiteljski studij i predškolski odgoj te katedra za učiteljski studiji i predškolski odgoj na talijanskom jeziku.

https://fooz.unipu.hr/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply