Savić, Massimo

Savić, Massimo, glazbenik, (Pula, 6.VI.1962.). Najranije djetinjstvo proveo je na relaciji Raša u Istri - Aversa kod Napulja - Milano - Sidney, Australija. Po povratku u Istru, sve do šesnaeste godine Massimo se nije ozbiljno posvećivao glazbi što se promijenilo odlaskom u Zagreb 1979. godine, gdje je upisao treći razred srednje škole i ubrzo s Brankom Terzićem, Vedranom Čupićem i Emilom Krnjićem osnovao grupu Dorian Gray. U relativno kratkom roku grupa se probila i počela nastupati po kultnim zagrebačkim mjestima.

Jugoton je 1983. godine Dorianima ponudio snimanje albuma, uz uvjet da Massimo pjeva sve pjesme (do tada je i Vedran Čupić pjevao nekoliko pjesama). Pred kraj snimanja prvog albuma predloženo je da se obradi pjesma "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" u izvedbi The Walker Brothers, te je pjesma dobila naslov "Sjaj u tami". Postala je veliki hit i to je omogućilo sastavu da sljedeći album, Dorian Gray II, snimi u Švedskoj. Od prevelikih fizičkih i psihičkih napora 1985. godine Massimo je izgubio glas i grupa se raspala. Naredne godine započela je suradnja sa Zrinkom Tutićem koji je za Massima napisao pjesme koje žive i danas (Stranac u noći, Samo jedan dan itd.). S Tutićem je došla i dugo željena financijska stabilnost, mega popularnost te pune dvorane. Zajednički su snimili 4 albuma. Dok je pripremao album sa Zrinkom, Massimo je istovremeno radio s EKV-om na albumu "Tatoo". Za vrijeme Domovinskog rata nije bio produktivan, ponajviše zbog stanja u državi, a smetalo ga je što se hrvatska glazbena scena komercijalizirala na najgori mogući način. U međuvremenu je postao članom Labin Art Expressa i u okviru te udruge osnovao je bend Metal Guru, no kako mu je preminuo prijatelj iz djetinjstava, Krešimir Farkaš, čak ni Metal Guru nije više bio ono što je on priželjkivao. Godine 1996. u okviru posljednje suradnje s Tutićem nastao je album "Benzina", koji mu se nikada nije dopao, a iste je godine s Metal Guruom sudjelovao na bijenalu mladih stvaratelja u Lisabonu i u Kopenhagenu. Godine 1998. predstavljao je Hrvatsku na EXPO-u u Lisabonu i iste se godine stalno nastanio u Zagrebu, te 2002. potpisao ugovor s Aquariusom i njegova glazbena karijera krenula je nabolje. Izdavačka kuća odlučila je investirati u povratnički album "Massimo", ali album osim svoje kvalitete nije ispunio svoju komercijalnu zadaću.
Godine 2004. izašao je album "Vještina" uz aranžersku pomoć Ive Popeskića i svirku Elvis Stanić banda. "Vještina" je primorala Massima da se potrudi oko benda, tj. žive izvedbe, jer je album ubrzo dostigao zlatnu tiražu, a bio je sastavljen od poznatih obrada. Nakon toga se Massimo polako vratio autorskom izričaju, pa je tako "Vještina II" postala mostom između Vještine i čistog autorskog albuma. "Vještina II" je album koji sadržava pola obrada i pola autorskih pjesama.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Milotti, Nello