Kulturno umjetničko društvo “Lino Mariani”

KUD "Lino Mariani" iz Pule je udruga građana koja djeluje više od 60 godina te upravo zahvaljujući ljubavi prema glazbi i potrebom za svekoliko očuvanje identiteta jedno je od najznačajnijih talijanskih društava u Hrvatskoj.

Već od samog osnivanja zborovi i orkestri ove cijenjene udruge - pulsko su kulturno žarište s jakom refleksijom u Istri, Hrvatskoj i susjednoj Italiji.

U svom sastavu imaju zborove, kojima ravnaju Edi Svich (muški zbor i mješoviti zbor) i Orietta Šverko (ženski zbor), muški oktet (Edi Svich), mandolinističkog orkestra kojim dirigira maestro Ivan Štekar, vokalne soliste koje vodi voditeljica Tatjana Šverko-Fioranti.
Odabranim programom: stilski različitim skladbama - od opernih, klasičnih i sakralnih djela, do narodnih i gradskih napjeva te djelima suvremenih skladatelja i dakako skladbama Nella Milottija, zborovi ove udruge na brojnim koncertima u zemlji i inozemstvu već desetljećima dokazuju ljepotu vokalnog glazbenog izričaja i potrebitost takovog djelovanja.
Povodom 50. obljetnice rada društvo je primilo priznanje Republike Hrvatske, a dirigent i skladatelj Nello Milotti Nagradu Grada Pule.
KUD-SAC "Lino Mariani" je u svibnju 2008. u Imotskom na XIII. Festivalau mandolinista "Mandolina imota", međunarodnom festivalu natjecateljskog karaktera, gdje je imao čast s mandolinističkim orkestrom predstavljati svoj Grad, Istarsku županiju i Republiku Hrvatsku osvojio 3. mjesto te u lipnju na 1.međunarodnom natjecanju muških komornih zborova „Lipanjski zvuci“ u Petrinji s muškim zborom srebrnu medalju. Mješoviti zbor KUD-a je od 13. do 16.XII.2008. sudjelovao na 10. Jubilarnom Adventskom zborskom festivalu u Pragu (Češka) - međunarodnom festivalu u kojem učestvuju zborovi iz različitih zemalja svijeta - kao jedini predstavnik grada Pule, Istarske županije i Republike Hrvatske.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Bolanac, Berto