Baron Gautsch

"Baron Gautsch", svojevremeno najsuvremeniji putnički brod austrougarske flote, s izuzetkom nekoliko ratnih plovidbi u svrhu opskrbe vojske. Konstruiran je 1908. godine u brodogradilištu Gourlay Brothers Company u Dundeeju u Velikoj Britaniji. S dužinom od 84,55 m, širinom 11,6 m i visinom 7,5 m, nosivosti 2069 BRT i 861 NRT te 64 člana posade, mogao je prevesti 300 putnika. Prometovao je na liniji Trst-Kotor-Trst.

Kako bi početkom Prvog svjetskog rata zaštitili glavnu ratnu luku Austro-Ugarske Monarhije od eventualnog pomorskog napada, Austrijanci su u širi pulski akvatorij postavili minsko polje u koje je 12. kolovoza 1914. godine 9 milja od Rovinja uplovio "Baron Gautsch". Vjeruje se kako je do previda došlo na zapovjednom mostu, unatoč tomu što je nekoliko brodova zvučnim i svjetlosnim signalima pokušalo upozoriti na opasnost. Reakcija je izostala, a vrlo kratko po ulasku među eksplozivne naprave dolazi do detonacije i potapanja. Kako je bio početak rata, s broda su uglavnom evakuirane obitelji vojnih službenika te austrijski turisti koji su se vraćali s odmora. Prema službenim podacima na brodu je bilo 246 putnika (ne obuhvaća djecu do 10 godina starosti i vojne obveznike), od kojih je spašeno 148, uz 31 člana posade.

Njegova olupina leži u pijesku na 40 metara dubine nedaleko od Rovinja te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Danas je to jedna od najposjećenijih destinacija hrvatskog podmorja.

 

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply