Rudan Kapec, Evelina

Rudan Kapec, Evelina (Pula, 1971), pjesnikinja. Rodom iz sela Rudani kod Žminja. Kroatistiku i južnoslavensku filologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti te voditeljica i suvoditeljica više izvannastavnih aktivnosti  radila je u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji, dok je u nakladničkom poduzeću Josip Turčinović d.o.o. u Pazinu obavljala dužnosti lektorice, novinarke i urednice.

Od 2000. do 2003. godine bila je tajnica Zagrebačke slavističke škole. Kao znanstvena novakinja od 2000. godine radi na Katedri za hrvatsku usmenu književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje sudjeluje na projektu Novi zapisi hrvatske usmene književnosti. U sklopu svog znanstvenog rada bavila se arhiviranjem i klasificiranjem suvremenih zapisa, a terenska istraživanja je provodila u Slavoniji i Zagrebu te u Istri gdje je prikupila četrdesetak rukopisnih i audio-zbirki. Objavila je zbirke pjesama: Sve ča mi rabi ovega prolića (2000), Posljednja topla noć (2002), Uvjerljiv vrt (2003) - u elektroničkom izdanju, Breki i ćuki te Pristojne ptice (2008). Godine 2007. dobila je književnu nagradu Grada Rijeke Drago Gervais za rukopis zbirke Breki i ćuki, a 2008. nagradu Općine Žminj za značajni doprinos očuvanju čakavske jezične baštine. Zastupljena je u nekoliko književnih antologija: Off-line hrvatskog pjesništva devedesetih Tvrtka Vukotića, Čakavsko pjesništvo 20. stoljeća Milorada Stojevića, Nori poštarji stopaju v mesto Jerneja Hudolina i Nenada Rizvanovića te u zborniku Verši na šterni. Objavljuje u časopisima Quorum, Nova Istra, Marulić, Spectrum, Vijenac, Petica, a pjesme su joj izvođene na programima Hrvatskog radija, dok su neke prevedene na slovenski, češki, engleski, njemački, španjolski, talijanski i nizozemski jezik (u sklopu sudjelovanja na poetskom bijenalu Literair Paspoort 2004. u Den Haagu). Autorica s obitelji živi i radi u Zagrebu.

Slike


Audio


Od ća, pjesma iz zbirke Breki i Ćuki, čitala: Nada Galant

Mjesto, iz zbirke Pristojne ptice, čitao: Mateo Paulišić

Samo, pjesma iz zbirke Pristojne ptice, čitao: Mateo Paulišić

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Evelina Rudan, Pristojne ptice, Zagreb 2008., 111.; http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac385.nsf/AllWebDocs/Vrane_nad_Sesvetama; http://www.hrvatskiplus.org/index.php?option=com_content&view=article&id=570:erudan&catid=71:autori&Itemid=106; http://www.blesok.com.mk/books/01poetry/rudan/bio.asp?lang=mac; http://www.vjesnik.hr/html/2000/08/30/Clanak.asp?r=kul&c=9