Galant, Nada

Galant, Nada (Pula, 1961), pjesnikinja žminjske čakavice. Diplomirala je na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Pedagoškog fakulteta u Rijeci te bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisanjem stihova na žminjskoj čakavici počela se baviti već u najmlađim danima kada je zahvaljujući potpori učiteljice Vilme Zohil često sudjelovala na Saboru čakavskog pjesništva.

Objavila je nekoliko samostalnih zbirki: Uroki ruok (1988), Hćeri Evine (2003) te Neka buo (2007), za koju je pjesnikinja od Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika dobila nagradu „Drago Gervais\" za 2009. godinu. Pjesme su joj objavljene u zborniku za dijalektalnu poeziju Histria, u knjizi Mirjane Strčić Hrvatsko pjesništvo Istre 19. i 20. st. te u zborniku Kaj&Ča, koji od 2004. godine u Zagrebu izdaje Kajkavsko spravišće. Ostvarila je i suradnju s varaždinskim ogrankom Matice hrvatske koja joj je 2004. godine izdala zbirku Ulaz u večernju svjetlost: recital Srebrna cesta. Pjesnički susreti na kojima Nada Galant najčešće čita svoju poeziju jesu Verši na šterni. Održavaju se u Vižinadi od 1994. godine kao svojevrstan sabor čakavskih pjesnika Istre, a u zborniku izabranih radova koji se izdaje u sklopu susreta žminjska je autorica gotovo redovito zastupljena. Pjesnikinja živi i radi u Žminju.

Slike


Audio


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Nada Galant, Hćeri Evine, Zagreb 2003.; Nada Galant, Neka buo, Pula 2007.; Mirella Malusà, Heliotropium, Pazin 2000.; Nada Peteh, Uroki ruok, Žminj 1988.