rovinjske tabacchine

Tabacchine su bile djelatnice pogona za obradu duhana koji je u Rovinju otvoren 16.VIII.1872.

Na prvi natječaj za posao javilo se 700 žena, što dokazuje kolika je bila potreba za aktivnim sudjelovanjem u poboljšanju obiteljskih ekonomskih prilika, a posebice za osobnom afirmacijom. Prve dvije tabacchine upisane u matičnu knjigu Tvornice duhana Rovinj bile su Maria Longo, rođena Carlevaris i Maria Devescovi, rođena Abbà.

Radnice su birale i obrađivale listove duhana te ih ručno zamatale kako bi stvorile proizvod lijepog izgleda i dobre kvalitete. Plaću su dobivale tjedno, a cigarete su morale biti zamotane savršeno jer ih se u protivnom ne bi plaćalo. Bile su namijenjene opskrbljivanju vojske i perifernih područja Austro-Ugarske Monarhije. Tabacchine su radile u velikim halama gdje su sjedile jedna blizu druge, a jedina razonoda koja im je olakšavala posao je bilo pjevanje. Radno vrijeme je često premašivalo deset sati na dan, pa su u tvornici organizirane jaslice kako bi djeca bila zbrinuta dok su one radile. Plaća je bila skromna, no bile su cijenjene zbog svog socijalnog položaja, a neke su svojom ušteđevinom uspijevale kupovati zlato zbog čega su smatrane izvrsnim udavačama.

Posao u tvornici cigareta postao je vremenom tradicija, pa su iz generacije u generaciju kćeri bile ponosne što obavljaju isti posao koji su radile njihove majke i bake. Procesom modernizacije strojevi su zamijenili dio poslova koji su obavljale žene, pa su se nakon Drugog svjetskog rata mnoge radnice odselile u potrazi za poslom u druge tvornice duhana u Italiji. Primjer rovinjskih tabacchina zorno svjedoči o socijalnom statusu žena u prošlosti.

*rad je nastao u sklopu akcije Žene u Istri - srednjoškolci stvaraju Istrapediju

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Krešimir Džeba, Duhanski put u Rovinj, 1987., 47-80.