Zasopimo na organić

Zasopimo na organić, susret svirača na usnoj harmonici u Gračišću. koji je 1996. pokrenuo Renato Pernić.

Organić je lokalni naziv za usnu harmoniku na području Gračišća, a prvi susret Zaspimo na organić održan je 10.II.1996., kada su nastupila 23 svirača. Manifestacija se sada održava treće nedjelje u svibnju odmah iza susreta harmonikaša u Roču.

Pokrenuta je kako bi se okupili svirači na organiću iz svih dijelova Istre, a tijekom vremena počela je okupljati strastvene svirače iz Hrvatske, ali i inozemstva te tako prerasla u međunarodni susret. Budući da je organić kao glazbeni instrument bio najzastupljeniji u Gračišću, upravo je ono odabrano za mjesto okupljanja. Manifestacija je vrlo posjećena, a iz godine u godinu sve je veći broj izvođača.

Sviračima na usnoj harmonici pridružili su se svirači s pratećim instrumentima kao što su roženice, trieština, harmonika, gitara, bajs i bombardin. Manifestaciju svojim nastupima obogaćuju brojna folklorna društva koja izvode tradicionalne istarske plesove i kante, a za početnike je u sklopu manifestacije organizirana i škola za sviranje usne hermonike.

U raznim dijelovima Istre razni su i nazivi za ovaj instrument poput:organeta, organ, arguleta, finfalica, tintina, violin, viulin, sviral na usta ili vorgan.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

tanko i debelo