Kadulja

Kadulja (Salvia officinalis), višegodišnja zimzelena biljka grmolikog oblika. Raste u visinu do 40 centimetara, te ima vrlo izraženi miris. Stanište su joj kamenjari te drugi stjenoviti i suhi predjeli istočnog dijela Istre, a raste i po Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori te u mnogim regijama uz Mediteran.

Stabljika i listovi su blago dlakavi, a biljka se može uzgajati ili rasti u divljini. Cvate u svibnju, kada daje tamnoljubičaste cvjetove. Ima višestruku ulogu, kao začinsko i kao ljekovito bilje. U terapeutske svrhe se koriste listovi koji su bogati vitaminima C i B1, kao i mineralnim solima.

Cvjetovi se beru od svibnja do kolovoza, a suše se na prozračnim mjestima te kao i listovi imaju vrlo snažan aromatični miris. Korisni su kod upale desni, probavnih teškoća, te uz dodatak meda i mlijeka pri liječenju upale grla. Dovoljno usitnjeni listovi mogu se pušiti umjesto duhana, a sušeni listovi uz zadržavanje u ustima duže vrijeme čiste desni i jačaju zubno meso. Ukoliko se utrljavaju na kožu glave, postižu dobar učinak pri pospješenju rasta kose. Na istriotskom u Vodnjanu i Balama se za nju koristi izraz Sàvis, u Rovinju Sàvia, dok se na čakavici rabi termin kus.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Bakino smilje 2: Aromatične biljke našeg podneblja, Jurina i Franina, svezak 57, ljeto 1994., 69.

Slučajna natuknica

Tarantula