Božikovina

Božikovina (Ilex aquifolium), zimzeleni grm ili omanje drvo. Raste u brdskim bukovim i buko-jelovim šumama na Učkoj, na području između Boruta i Draguća, ispod Pićna te u Barbanu.

Jedna je od biljaka koje tradicionalno obilježavaju Božić. Motivi grančica tamnozelenih listova s crvenim bobicama nalaze se kao božićni simbol na ubrusima, ukrasnim papirima, stolnjacima, svijećnjacima. Listovi su kožasti, valoviti i na rubu bodljasti. Cvate u svibnju i lipnju, kada izrastaju jarko žuti cvjetovi formirani u obliku grozda. Plodovi vrlo slični brusnici su veličine graška, crvene boje. Svi dijelovi biljke su vrlo otrovni, pa već nekoliko boba može izazvati povraćanje. Kod odrasle osobe 20 i više komada može izazvati i smrtne posljedice.

Indikacije koje ukazuju na trovanje su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev. U takvim slučajevima pružanje prve pomoći podrazumijeva poticanje povraćanja, davanje medicinskog ugljena i što više tekućine, nakon čega treba pozvati medicinsko osoblje. Uzgaja se i kao ukrasna biljka. 

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Otrovno bilje/2, Jurina i Franina, sv. 55., zima 1993., 81. 

Slučajna natuknica

vino