Kim, kumin

Kim, kumin (Carum carvi), dvogodišnja biljka jakog aromatičnog mirisa. Može narasti do jednog metra, a raste po livadama brdskih dijelova Istre, posebno na Učki.

Cvate u travnju, dok plodovi sazrijevaju u lipnju nakon što dobiju smeđastu boju. Plodovi su duguljasti, rebrasti te zavijeni u obliku srpa, vrlo malih dimenzija. Puštaju se da sazriju na biljci, nakon čega se vezuju u snopove te vješaju na sjenovito mjesto, kada razvijaju svoj karakteristični miris.

Jedan je od najstarijih i najraširenijih začina u Europi, a koristi se kod pripreme slanih i slatkih jela, kruha i likera. Ima i svojstva krmnog bilja te se koristi kod prehrane pčela. Kao ljekoviti sastojak koristi se za pospješivanje probave, izlučivanje mokraće, poticanje menstruacije te smirivanje grčeva. Ulje kima utječe na crijevne kulture, odnosno spriječava razvoj bakterija koje štetno utječu na probavu. Čaj od ove biljke poboljšava dojenje kod majki, a u prošlosti se koristio i za olakšavanje porođajnih tegoba. 

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Bakino smilje, Jurina i Franina, sv. 56., proljeće 1994., 58. 

Slučajna natuknica

Šmrika, Smrika