Rieger, Giuseppe

Rieger, Giuseppe (Beč, 1812. - ?), umjetnik i putopisac. Školovao se na Likovnoj akademiji u Beču koju upisuje 1835., a veći dio života provodi u Trstu gdje prvi put izlaže svoje radove s motivima marina i pejzaža 1842. godine.

Važan je zbog panoramskog oslikavanja istočne jadranske obale na potezu od Trsta do Budve sredinom 19. stoljeća. Najprije crta panoramske prikaze područja od Trsta do Pule što objavljuje u djelu Costa occidentale dell' Istria 1845., a nakon toga obalu od rta Kumpar na ulasku u Pulski zaljev sve do Budve što je obuhvaćeno u knjizi Panorama della Costa e dell Isole di Dalmazia nei viaggi dei Piroscafi del Lloyd Ausriaco (Panorame Dalmacije...) koja je objavljena 1845. godine. Koristio se redovnim parobrodskim linijama tršćanskog brodarskog poduzeća Austrijski Loyd (naručitelj crteža) na relaciji Trst - Kotor, sa stajalištima u Puli, Malom Lošinju, Zadru, Šibenku, Splitu, Hvaru, Korčuli, Dubrovniku i Herceg Novom. Temeljna Riegerova zadaća bijaše oslikavanje plovidbenih ruta, navigacijskih objekata, luka i brodovlja.

Slikar iza sebe ima izrađenih devet veduta grada Rijeke, koje su nastale oko 1850. godine, a čuvaju se u Pomorskom i Povijesnom muzeju hrvatskog primorja u Rijeci. Na sličan je način pristupio slikanju pulskih antičkih spomenika, od čega pouzdano postoje prikazi Augustova hrama te drugih građevina. 

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Vesna Poslončec-Petrić, Miljenko Lapaine, Panorame Dalmacije Giuseppea Riegera (napisao Mithad Kozličić), Kartografija i geoinformacije, vol. 2, no. 2, rujan 2003., 146.-148. (prikaz knjige) 

Slučajna natuknica

Caenazzo, Tommaso