Bembo

Bembo, mletačka plemićka obitelj koja je u Istri posjedovala kaštel Bale. Članovi obitelji ondje se pojavljuju u XVII.st. kao podestati, zatim i kao posjednici. Živjeli su u Veneciji, a tek od 1750. stalno su nastanjeni u Balama.

Izvan Istre djelovali su Pietro (1470–1547), humanist, književnik, tajnik pape Lava X. i kardinal, pisac povijesti Venecije 1487–1513. Della istoria veneziana (1551), i Giovanni (druga pol. XVI.st.–prva pol. XVII.st.), zapovjednik mlet. pomorskih snaga na Jadranu, koji je 1597. i 1598. proveo blokadu luka i područja u kojima su djelovali uskoci, a poslije je imenovan duždom. Davide (XVI.st.), rašporski kapetan Bembo, Davide. Pietro (XVI.st.), krčki biskup 1564–89. Lorenzo (XVII–XVIII.st.), baljanski podestat. Federico (Fedrigo; XVII.st.), labinski podestat. Vincenzo (XVII.st.), koparski podestat i kapetan. Francesco (XVIII.st.) i Pietro (XVIII.st.), mlet. rektori. Giorgio (Zorzi; XVIII.st.), koparski kapetan i podestat (1738–39), koji je rješavao pitanje spornih dijelova na granici s Austrijom. U izvješću što ga je poslao vladi u Mletke nakon završetka službe pojednostavnio je uzroke istar. kriza u novome vijeku. Pojavu razbojništva povezao je s »nemarnošću« i »lijenošću« žiteljstva koje »teško podnosi napore« pa sredstva za život radije osigurava oružjem nego radom na zemlji. Mnogobrojni su plemići iz obitelji B. živjeli u Puli.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Carlo De Franceschi, Il ramo istriano della famiglia Bembo, AMSI, 1961, 9; G. Radossi, Monumenta Heraldica Iustinopolitana. Stemmi di rettori, di famiglie notabili, di vescovi e della città di Capodistria, Rovigno–Trieste 2003.

Slučajna natuknica

Dandolo