Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj

Gradsku knjižnicu „Matija Vlačić Ilirik" u Rovinju osnovao je Grad Rovinj 1986. godine kao sastavnu jedinicu tamošnjeg Narodnog sveučilišta, kasnije Pučkog otvorenog učilišta iz kojeg se izdvojila 2006. godine i postala samostalna ustanova.

Knjižnicu se pokušalo osnovati još sredinom 20. stoljeća, no njezino djelovanje bilo je nestalno pa je ondašnji prostor knjižnice dat na korištenje Društvu „Braće Brajković". Ponovna inicijativa krenula je od strane Ogranka Matice hrvatske 1971. godine, a počela se ostvarivati 1984. godine dobivanjem prostora i nabavkom knjižničnog fonda. S radom se započelo 1987. godine premda počeci knjižničarstva na tom području sežu u 19. stoljeće kada su postojale brojne čitaonice namijenjene pripadnicima talijanskog entiteta. Godine 1859. otvorena je i općinska biblioteka, Biblioteca comunale Stancoviciana koju je barbarski kanonik i povjesničar Petar Stanković (Pietro Stancovich) oporučno ostavio Rovinju. Hrvatskih čitaonica u Rovinju nije bilo, ali je 1898. godine osnovana jedna u Rovinjskom selu čiji su počasni članovi bili Matko Laginja, Matko Mandić i Vjekoslav Spinčić, a djelovala je do 1960. godine. Knjižni fond današnje Gradske knjižnice „Matija Vlačić Ilirik" u Rovinju broji 38.500 svezaka od čega je više od 90 posto svezaka na raspolaganju za posudbu i u slobodnom pristupu, a osim na hrvatskome, dio fonda je na talijanskom jeziku te određeni izbor knjiga na engleskome, njemačkom i francuskom. Bogatu referentnu zbirku pretežito čine enciklopedijska izdanja, leksikoni, rječnici, bibliografije i monografije. Posjeduje zavičajnu zbirku „Histrica", književno-kulturološku „Croatica" te poseban odjel s naslovima za djecu i mladež, a pretplaćena je na periodiku i dnevni tisak.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Boris Biletić, Gradska knjižnica „Matija Vlačić Ilirik" Rovinj, str. 33-35., u: Knjižnice Istarske županije, gl. ur. Bruno Dobrić, Društvo bibliotekara Istre, 2010., http://gk-rovinj.hr/HR/o_nama.asp