Idrisi (Edrisi)

Idrisi (Edrisi), al- (puno ime Abu Abd Allah Muhammad al-Idrisi al-Qurtubi al-Hasani al-Sabti), arapski geograf, kartograf i enciklopedist (Ceuta, 1099 - Palermo, oko 1166). Obrazovao se u Cordobi te je djelovao u sjevernoj Africi i Maloj Aziji, posebice u zemljama Sredozemlja. 

Oko 1125. Ruggero (Rutger) II., normanski kralj Dviju Sicilija, pozvao ga je na dvor u Palermu i povjerio mu zadaću da osvijetli nepoznate zemlje s kojima bi Kraljevstvo moglo uspostaviti veze. Nastala je tako Kitab Rugiar (Ruggerova knjiga), dovršena potkraj 1153. ili početkom 1154., u godini kraljeve smrti, opsežno djelo s opisima zemalja potkrijepljeno zemljopisnim kartama opisanih područja. Izradio je i model svemira i Zemlje u srebru (Tabula Rutgeriana). Na svojim je zemljovidima Zemlju podijelio na sedam klimatskih zona te svaku zonu na deset područja. Njegovo je enciklopedijsko djelo Knjiga o Kraljevima (Al-Kitab al-Mamalik wa al-Masalik). U svojim je opisima spomenuo Istru. Rovinj naziva rîg'nû, Pulu bûlah, Medulin mûdûlînah. Idrisijeva su istraživanja neizmjerno važna u razmatranju povijesti Sredozemlja.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

M. Bertoša, Pabirci o povijesti Medulina (Od srednjega vijeka do polovice XIX. stoljeća), Problemi sjevernog Jadrana, 2007, 7.

Slučajna natuknica

Brodolomi