Raški rudar

Raški rudar, glasilo Istarskih ugljenokopa Raša koje je izlazilo nakon Drugog svjetskog rata do kraja prošlog stoljeća. Raški rudar u početku je izlazio s podnaslovom Organ sindikalne podružnice (Saveza sindikata) i uprave Istarskih ugljenokopa, a na kraju kao glasilo Istarskog ugljenokopa "Tupljak". Prvi broj izašao je 7.XI.1947. i bio je jedan od prvih "tvorničkih" listova u tadašnjoj Jugoslaviji. Tiskao se u Tiskari "Otokar Keršovani" u Puli te u Tiskari i knjigovežnici Labin. List je izlazio razmjerno redovito, najprije tjedno, pa dvotjedno i na kraju jednom mjesečno, i ugasio se sa zatvaranjem Tupljaka, posljednjeg rudnika na Labinštini.

Raški rudar rijedak je primjer novina u poduzećima na prostoru tadašnje Jugoslavije koje su svojim izgledom i sadržajem, vezanim ne samo za bivši rudnik nego i za život lokalne zajednice te događanja u zemlji i općenito u svijetu, nadišle ne samo standarde svoga vremena nego i brojnih današnjih "korporativnih'' glasila, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Na njegovim stranicama ostala su zabilježena ne samo zbivanja u i oko Istarskih ugljenokopa Raša, već i gotovo svi važniji događaji iz političkog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života na Labinštini. Tijekom pola stoljeća izlaženja list je bio kroničar jednog vremena i življenja s rudnikom. U njemu su najviše mjesta zauzimale rubrike s informacijama vezanima za rad Istarskih ugljenokopa, ali uz njih se nerijetko pojavljuju i druge teme koje su bile važne rudarima s Labinštine, poput priloga o raznim sportskim natjecanjima, akcijama darivanja krvi, programima zapošljavanja, proslavama praznika, kao i razgovori s rudarima, vijesti o rudarskim nesrećama i dr. U listu se objavljuju i literarni prilozi, aforizmi i humoreske te informacije iz drugih novina (KomunistLabinska komuna...). Neki su tekstovi bili pisani na čakavskome narječju, na labinskoj cakavici, čime se zanimanje za ovaj list širilo i na članove obitelji rudara te ostale građane. Prvi urednik bio je Šanto Kranjac, prvi poratni novinar u Labinu. Od 1989. do 2000. i posljednjeg broja list je uređivao je Marino Fonović.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

T. Fonović Cvijanović, V. Vitković Marčeta, Jezik Raškog rudara, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, 2016.; https://www.labin.com/vijesti/kuc-lamparna-izlozba-istarski-rudnici-u-grafikama-likovnih-umjetnika, 2. 3. 2010.