Kupalište Stoja u Puli, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek), 2019.

Stoja, kupalište u Puli

Gradsko kupalište Stoja (tal. Bagni di Stoia), uređeno javno kupalište na pulskom poluotoku Stoja.

Plažni objekt, izgrađen 1936., djelo je arhitekta Enrica Trolisa i predstavlja vrhunac moderne arhitektonske kreacije tridesetih godina XX. st. na području Pule.

Pri podizanju objekta poštivala se nepovredivost ambijenta te principi funkcionalnog građenja. Za razliku od većine projekata toga doba relativno malo kupalište nastalo je na rubu grada, okruženo mediteranskim pejzažem. Gradnju kupališnog objekta omogućile su općinske vlasti svojim sredstvima, pri čemu je mladi student E. Trolis uspio sačuvati funkcionalnost i niskobudžetnost. Svečano otvorenje bilo je 19.VII.1936. Izgradnjom objekta unijeta je svježina u dotad sugestivni kupališni ambijent, a nova građevina plijenila je pažnju odmjerenim volumenom te jednostavnom arhitektonikom. Kupalište je podignuto na rubu borove šume koja je korisnicima pružala mirisan zrak i ugodnu hladovinu, a kabine, obojane osnovnim bojama, davale su poseban ugođaj. Objekt je konstruiran kao apstraktna kompozicija zasnovana na asimetričnoj tlocrtnoj kompoziciji, minimalističkoj konstrukciji i elementarnim oblicima. Suštinski izraz nacrta inspiriran je brodskom estetikom paluba, okruglih prozora i jarbola. Sunčalište određuje središnju os građevine kao apsolutno dominantan prostorni element. Polukružno izbačena terasa na građevini postavljena je kao izdužena lebdeća ploha na dva stupa. Površine zidnih ploha ritmizirane su geometrizmom kružnih prozorskih otvora, vertikalnih ploha vrata kabina i jednostavnim rasterom horizontalnih linija metalnih ograda. Iza plažnog objekta nalazi se kružni podij za orkestar koji je izgrađen u sklopu kompleksa.

Zaštićeno je kao kulturno dobro rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture od 20.XII.2005. te upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Grad Pula pokrenuo je projekt sanacije i obnove kupališta 2016. Uređen je mol, područje iza kabina i gornja terasa, a središnji je objekt obnovljen 2019. Cjelokupan projekt obnove kupališta, koji bi trebao biti okončan do kraja 2023., među sadržajima predviđa izgradnju parkirališta, igrališta za djecu, dva reda kabina, sanitarne čvorove, spremišta, terasu za ugostiteljski objekt ispod betonirane nadstrešnice, kafe-bar s terasom, veliki restoran, sunčalište i plesni podij.

*natuknica nastala u sklopu akcije "Studenti stvaraju Istrapediju"

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Talijanska moderna arhitektura u Puli / Architettura moderna italiana di Pola: 1930-1940, katalog izložbe, ur. Emil Jurcan, Pula 2006.