Elektromlin u Puli

Projektant pulskoga kompleksa elektromlina je A. Turina, pulski arhitekt koji je 1947. napustio rodni grad. Iznimno je značajan njegov prinos u izvedbi građevina s armiranobetonskom konstrukcijom. U Puli je 1938-39. realizirao i stambenu zgradu na uglu Amfiteatarske i Istarske ulice.

Nagli razvoj proizvodnje pšenice zahvatio je Istru, kao i čitavu Italiju, već 1925. godine nakon što je Mussolini proglasio „Borbu za žito" (La battaglia del grano) s ciljem ostvarivanja dovoljnih godišnjih zaliha žita za potrebe sveukupnog stanovništva Kraljevine Italije. U sklopu gore navedenog programa na pulskoj periferiji nastao je suvremeni elektromlin. Unatoč raznim preinakama zgrada nije izgubila svoju arhitektonsku vrijednost ni jasnoću, a to je prostorna dominanta glavnog ulaza u grad. Turina, arhitekt koji se najviše bavio industrijskom arhitekturom, jasno odvaja rad elektromlina u tri funkcionalna sklopa odvojenih objekata te unutarnje dvorište. Čitavim prostorom dominira impozantna zgrada silosa koja se odvija u obliku punog volumena prizme dok je na samom ulazu smještena manja zgrada s uredima; posljednju građevinu proizvodnoga sklopa čini horizontalni blok pekare. Na projektu elektromlina, svakom specifičnom sadržaju dodijeljen je različit građevinski stil (purizam u silosu, moderna arhitektura na zgradi pekare i eklektika u projektiranju ureda). Na taj način industrija ne razvija svojstven izgled već stvara kompromise novih tehnologija s građevinskom tradicijom i okolinom. Zgrada je 3. siječnja 1947. poprimila povijesnu vrijednost kada je postala poprištem klasnog sukoba radi obrane proizvodnje i strojeva koje je vlasnik tvornice naumio preseliti u Italiju. Sukob je završio ubojstvom trojice radnika.

Kompleks je trenutno u vlasništvu "Brionke", najvećeg istarskog proizvođača i opskrbljivača u okviru mlinske, pekarske, tjesteninske i slastičarske djelatnosti.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: A. Rubbi, Moderni objekti industrijske civilizacije na področju Istre, u: Sinteza (revija za likovno kulturo arts magazine), ZDAS, ZDSLU, DOS, Ljubljana 1992; E. Jurcan, E. Strenja, Talijanska moderna arhitektura u Puli (1930-1940), DAI-SAI, Pula 2006.

Slučajna natuknica

Krauss, Franz von