Agrolabin

Agrolabin, poduzeće za poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivredni je kombinat osnovan radi melioracije Čepićkoga jezera (1932) te ušća rijeke Raše i Krapanskoga jezera (1935).

Za vrijeme II. svj. rata Čepićko polje su koristili partizani kao žitnicu, a nakon rata poljoprivrednim imanjem upravljala je Uprava žitnica poljoprivrednih dobara Ministarstva poljoprivrede NRH. U svrhu reorganizacije i učinkovitijeg poslovanja ustanovljeno je 1956. poduzeće Poljoprivredno dobro Čepić, a 1979. desila su se razna udruživanja i dezintegracije unutar tvrtke, te je osnovana Radna organizacija Agrolabin. Pod poduzećem koje je prestalo djelovati 1997. nalazilo se 1000 ha obradive površine u Čepićkome polju, 400 ha zemljišta u dolini rijeke Raše, 50 ha vinograda na području Sv. Martina i farma krava u Čepiću. Sadile su se razne kulture, ovisno o godini, a na njihov odabir utjecali su raznoliki čimbenici (klima, potrebe, isplativost, tijek poljoprivrednih politika i dr).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: B. Mihajlović, Sve bolji rezultati u proizvodnji postižu se na Poljoprivrednom dobru Čepić, Glas Istre, 15. VI. 1956; Istarska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2005.