Andrea da Valle di Capodistria

Andrea da Valle di Capodistria (zvan Gobbo), klesar, graditelj, arhitekt (?, Bale, prva četvrt XVI.st. - ?, Venecija, oko 1578). U Padovu je došao vjerojatno na poziv strica Mattea da Valle, te je radio u njegovoj radionici i potom naslijedio njegovo »obrtno oruđe i osobno ruho«.

Od 1533. radi s G. M. Falconettom na kapeli sv. Antuna Padovanskoga u istoimenoj bazilici, a nakon Falconettove smrti dovršava gradnju biskupskoga dvora u Luviglianu; oko 1540. izvodi dva klaustra za samostan sv. Grgura u Bologni. God. 1547. prihvaćen je njegov nacrt za kor padovanske prvostolnice, koji je potom i izveo gotovo u cijelosti, unatoč preporuci Michelangela Buonarrotija da se prihvati nacrt J. Sansovina, koji se prijavio na isti natječaj. Radio je potom u Trevisu i Monseliceu. Od 1560. protomajstor je gradilišta bazilike sv. Justine u Padovi, ali istodobno radi i na dr. mjestima: dovršava gradnju kartuzije u Vigodarzereu, 1562. izradio je nacrt za klaustar i dr. dijelove samostana sv. Vitalea u Ravenni (ogledno djelo njegova donekle skromnoga graditeljskoga dometa) i dr. Na poziv mlet. vlasti napravio je 1577. procjenu štete od požara na Duždevoj palači, a potom više nema podataka o njegovu radu. Kao arhitekt djeluje u okviru koncepcija visoke renesanse.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

C. De Franceschi, Due istriani poco noti, AMSI, 1938, 48; S. Cella, Matteo e Andrea da Valle, u: Istria e Dalmazia - uomini e tempi, I, Istria e Fiume, Udine 1991.