Micheluzzi, Attilio

Micheluzzi, Attilio, arhitekt, crtač stripova (Umag, 11.VIII.1930. - Napulj, 20.IX.1990.). U rodnom je gradu, kako je isticao, proveo mirno djetinjstvo, a za ljubav prema letenju, vrlo vidljivu u njegovim stripovima, zaslužan je otac, časnik talijanskog ratnog zrakoplovstva. Nakon Drugog svjetskog rata diplomirao je arhitekturu u Napulju, a posao ga je početkom 1960-ih odveo u Afriku.

Projektira razne građevine u Senegalu, Nigeriji, Tunisu i drugdje, a u Libiji je čak trebao postati dvorskim arhitektom, ali nakon revolucije 1969. i dolaska Gadafija na vlast prisiljen ju je napustiti. Vraća se u Italiju, s obitelji se nastanjuje u Napulju, ubrzo napušta arhitekturu (znao je za se reći da je promašeni arhitekt) i tek 1972. počinje njegova karijera crtača stripova (iako je jedan strip, neobjavljen, s pilotom Joeom Purcellom nacrtao još 1948.). Debitira u časopisu Corriere dei Ragazzi pod pseudonimom Igor Artz Bajeff (izvori različito donose taj pseudonim: Arzt Bajeff, Arzbajeff, Bajef, a navodno dolazi od prezimena bake) koji će ubrzo napustiti. U tom dječjem listu kreira 1974. prvi stripovni serijal s likom fotoreportera Johnnyja Focusa. Objavljivao je u nizu strip-časopisa: Orient Express, Alter Alter, Comic Art, Il Giornalino, Skorpio, L'Eternauta, Supergulp, Splatter, Full... Najviše je crtao avanturističke stripove smještene u prošlost, obično u neka turbulentna vremena, ali kreirao i priče u sadašnjem vremenu, pa i znanstvenofantastične. Najčešće je surađivao s tekstopiscem, novinarom Guglielmom Minom Milanijem (poznat i kao S. Martelli, E. Ventura, P. Selva). Uz J. Focusa najpoznatiji su mu likovi samosvojna avanturistica Petra Chérie, novinar i vojnik Marcel Labrume, mornar Rosso Stenton, pilot Babel Man (serijal Air Mail) te znanstvenofantastični Roy Mann za kojeg je tekst pisao Tiziano Sclavi, tvorac i scenarist slavnog detektiva Dylana Doga čiju je jednu epizodu 1988. nacrtao Micheluzzi. Za Messagero dei Ragazzi nacrtao je dirljivu biografiju Anne Frank, za dječji časopis Più doktoricu Molly Manderling, za Il Giornalino crtao je neko vrijeme Kapetana Erika autora Claudija Nizzija. U Corto Maltese objavljuje nekoliko dužih stripova (Bab-el-Mandeb, Siberia, Il triangolo maledetto), za razne izdavače nacrtao je brojne povijesne i biografske priče, primjerice o francuskom zrakoplovcu Jeanu Mermozu, o tragediji Titanica i druge, a posljednji strip Afghanistan objavljen mu je nedovršen posmrtno. Iako se stripom počeo baviti relativno kasno, s 42 godine, u narednih 18 godina nacrtao je blizu 4.000 tabli. Dobitnik je više nagrada, među kojima se ističu Yellow Kid 1980. i Prix Alfred 1984. Posmrtno je objavljena detaljna monografija Attilio Micheluzzi, Architetto d'avventure (Black Velvet 2008.), a njegovo ime nose nagrade koje se dodjeljuju na međunarodnom festivalu stripa Napoli Comicon, te jedna ulica u Napulju.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Attilio Micheluzzi, http://www.slumberland.it/contenuto.php?id=862; Attilio Micheluzzi - L'avventura per passione, http://www.postcardcult.com/articolo.asp?id=6185&sezione=44; http://lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com/2011/01/23/attilio-micheluzzi-una-mostra-e-un-libro