Locke, John

Locke, John, putnik (Engleska, XVI. st). Locke, kao što je u njegovo vrijeme bilo uobičajeno, odlučio je otputovati u Svetu Zemlju i posjetiti mjesta značajna za kršćanstvo. Iz djela "The voyage of M. John Locke to Jerusalem" u sklopu knjige R. Hakluyta "The principal navigations, voyages, traffiques and discoveries of the English nation, made by sea or overland, to the remote and farthest distant quarters of the earth, at any time within the compasse of these 1600 years: divided into three severall volumes according to the positions of the regions whereunto they were directed ..." tiskane u Londonu 1885. saznajemo o pojedinostima njegova putovanja.

Iz Engleske, gdje se ukrcao 26. ožujka 1553., plovio je preko Gibraltara do Livorna, pa kopnom do Venecije. Ovdje se ukrcao na drugi brod plativši blagajniku pedeset pet kruna. U Rovinju je posjetio crkvu sv. Eufemije i tijelo svetice. Locke bilježi da je isplovivši ugledao ankonske planine i brda Dalmacije, odnosno Sklavonije. Opisuje dalmatinske otoke, strateške mletačke građevine, voće i vino. Krajem studenog ponovno je prošao kraj istarskog rta usidrivši se kod Rovinja gdje svaki brod mora obvezatno unajmiti pilota do Venecije. Locke je zabilježio da ljeti su svi piloti u Rovinju, dok zimi borave u Poreču. Putopisac je zabilježio činjenicu o sanitarnoj inspekciji koja ih je dočekala na pristaništu. U doba kada je kuga harala Europom, zdravstvenom inspekcijom brodova pokušavalo se ograditi gradove od eventualnog širenja epidemije. Karantenu kao ustanovu za pregledavanje putnika prvo je 1377. uvela Dubrovačka Republika, a zatim 1403. je to učinila Venecija.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Z. Levental, Britanski putnici u našim krajevima, od sredine XV do početka XIX veka, Dečje novine, Gornji Milanovac 1989; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Mariano iz Siene