Seenus, Joseph von

Seenus, Joseph von, botaničar (Austrija, XVIII. st). U XVIII. st. u austrijskim znanstvenim krugovima zavladao je priličan interes za raslinje i botaniku. Von Seenus je u sklopu svoje struke napustio Alpe te poželio istražiti sasvim drugo podneblje.

Otputovao je u Rijeku, propješačio Učkom i Velebitom, odakle ga je žarko sunce potjeralo natrag u grad. U Rijeci je porazgovarao s inspektorom Carskog prirodoslovnog kabineta u Beču, a 8. VIII. 1768. vratio se u Klagenfurt narušena zdravlja. Knjiga "Beschreibung einer Reise nach Istrien und Dalmatien" izašla je 1805. U njoj nalazimo etnološka zapažanja i kritike na račun urođenika koji ne znaju vrednovati vlastita botanička blaga. Autor je istaknuo da nitko u tom smislu još nije okoristio znanosti ni vlastitoj zemlji, a Dalmacija, odnosno Velebit, još nije dobila svoje časno mjesto na europskom tronu botanike, što po njegovom mišljenju bez daljnjega zaslužuje.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

I. Pederin, Jadranska Hrvatska u austrijskim i njemačkim putopisima, Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb 1991; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Labor, Marcello