Sandys, George

Sandys, George, državni činovnik, pjesnik i putopisac (York, 2. III. 1578 - Boxley Abbey, 1644). Sin Edwina Sandysa, nadbiskupa Yorka, bio je istaknuti pjesnik koji je dao ključan doprinos u razvoju engleskog pjesništva. U razdoblju 1621-25. bio je rizničar i ravnatelj programa za razvoj industrije i poljoprivrede u američkoj koloniji Virginiji. Preveo je "Metamorfoze" rimskoga pjesnika Ovidija i Vergilijevu "Eneidu".

Njegovo putopisno djelo "Relation of a Iourney begun An. Dom. 1610. Foure Bookes Containing a Description of the Turkish Empire, of Aegypt, of the Holy Land, of the Remote parts of Italy, and Islands adioyning" izdano je 1615. Iz njega saznajemo da je autor bio zasićen opisima francuskih i talijanskih gradova, te je taj dio preskočio. Sandysov dnevnik započeo je 2. VIII. 1610. kad je isplovio iz Venecije i pristao u gradu pod venecijanskom upravom koji se uzdizao na brežuljku. Bio je to Rovinj, gradić s dobro zaštićenom lukom i tvrđavom, a poznato po maslinama. Sandys bilježi da u ovome mjestu putnici i kapetani koji plove prema Veneciji uzimaju pilota koji će ih sigurno uvesti u pristanište Malamocco. Rovinj i Istru smatra vrlo siromašnim, i to zbog blizine i uprave Venecije koja vlada trgovinom na Jadranu i guši sve ostale oblike privrede koji bi nastali mimo njenog posredstva. Autor bilježi da je brdovita regija poznata po kamenolomu i mramoru koji krasi mletačke palače i napominje da je Učka, brdo koje se prvo ukazuje moreplovcu, nadaleko poznata po rijetkom ljekovitom bilju. Nakon nekoliko zemljopisnih i povijesnih podataka, Sandys spominje gusare, uvježbane "bandite" koji su toliko hrabri i opasni da i s malom fregatom napadaju velike brodove, ali i izdržljive Slavene koje Mlečani koriste za veslače na brodovima.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Z. Levental, Britanski putnici u našim krajevima, od sredine XV do početka XIX veka, Dečje novine, Gornji Milanovac 1989; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.